In Nederland hebben we het “Pieterpad” van Pieterburen in Groningen naar de Sint Pietersberg in Limburg, dwars door Nederland. In de gemeente Zundert hebben wij het “Helsepad” een onofficiële wandelroute van de Helstraat in Achtmaal naar het Hellegat in Rijsbergen, dwars door de gemeente Zundert.

Vandaag deze route van circa 23 km gewandeld. Je komt langs de Helleloop, over de Oude Buisse Heide, over landgoed De Moeren en langs de Bijloop en de Turfvaart naar het Hellegat in Rijsbergen. Nagenoeg de gehele route is onverhard, gaat door weilanden, over oude wandelpaden, over oude landwegen en over dijkjes. Alleen het laatste stuk is jammer genoeg verhard. Ik ben dan ook niet via de Ettenseweg naar de Hellegatweg gegaan, maar bij de Ettenseweg overgestoken en langs de Turfvaart tot het einde gewandeld.

Het zou mooi zijn als er op het einde van het wandelpad langs de Turfvaart bij de golfclub een doorsteek gemaakt zou worden naar het Hellegat en de Vloeiweide. Een bruggetje over de Turfvaart en een over de Bijloop en dan aan de kant van het weiland door naar het onverharde stuk van de Hellegatweg. De contacten hiervoor heb ik inmiddels gelegd en hopelijk gaat dit er een keer van komen. Dan kan het “Helsepad” geheel onverhard gewandeld worden.

(Bron en foto’s : Twan van Duijnhoven)

Vorig artikelOnze online dienstverlening is uitgebreid
Volgend artikel“Helsepad” routebeschrijving