Op dinsdag 4 mei leggen burgemeester Vermue en wethouders de Beer, Kok en Zopfi  bloemen op de herdenkingsmonumenten in de kernen van de gemeente Zundert. Net zoals in 2020 is dit ook dit jaar zonder publiek. Gedurende de dag bezoeken de burgemeester en wethouders alle herdenkingsmonumenten. Op verschillende plekken klinkt de Taptoe. Op 4 mei kunt u op onze website de toespraak van burgemeester Vermue beluisteren en een impressie bekijken van de bloemleggingen.

Herdenking in de gemeente Zundert

De gemeente Zundert herdenkt al jaren de burgerslachtoffers die omgekomen zijn in of kort na de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Zundert. Op elke begraafplaats in de kernen zijn herdenkingsmonumenten opgericht waarop de namen staan vermeld van deze burgerslachtoffers. “Achter de burgerslachtoffers die wij herdenken gaan vele persoonlijke verhalen schuil. Verhalen die duidelijk maken wat het vraagt van onszelf en anderen om in vrijheid te leven. Vroeger en nu. Ik hoop dat we in nagedachtenis aan de slachtoffers deze verhalen blijven doorgeven en daarmee de waarde van vrijheid samen hoog houden.” Aldus burgemeester Vermue.

Verzetsstrijder Jack de Weert

Dit jaar besteden we speciale aandacht aan de Zundertenaar, Jack de Weert. Hij heeft tijdens de tweede wereldoorlog als verzetsstrijder zijn leven gegeven. Vóór de oorlog was hij student  rechten. In de oorlog richt hij de falsificatie centrale op van de LO (landelijke organisatie voor hulp aan onderduikers). Deze organisatie maakte NS abonnementen voor onderduikers en verzetslieden zodat zij ongehinderd door Nederland konden reizen. Ook liet hij stempels maken om tabaks- en benzinebonnen te vervalsen, vervalste documenten en verzamelde gegevens over foute Nederlanders. Na zijn arrestatie in Amsterdam werd hij op 23-jarige leeftijd op 5 september 1944 omgebracht in Kamp Vught.

Herdenkt u mee?

Hang de Nederlandse vlag halfstok

Op 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor oorlogsslachtoffers. Wij roepen alle inwoners op om net als vorig jaar op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen. Van zonsopgang tot zonsondergang. De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.

Leg een bloem bij een oorlogsmonument

In elke kern is op de begraafplaats een oorlogsmonument opgericht. In de loop van de dag kunt u daar bloemen neerleggen. Ook bij de plaquette bij de Trudokerk en bij het oorlogsmonument in Rijsbergen naast de kerk kunt u bloemen neerleggen.

(Bron/foto: gemeente Zundert)

Vorig artikelAfvalinzameling Koningsdag
Volgend artikelBeekdal Rijsbergen