Burgemeester Vermue bij een eerdere herdenking van de Vloeiweide.

De jaarlijkse Vloeiweide-herdenking in Rijsbergen vindt dit jaar plaats op zondag 10 oktober 2021.

Op 3 oktober is de herdenkingsdienst in de St Bavokerk in Rijsbergen. Op 4 oktober 1944 vielen de Duitsers de radiopost in het boswachtershuis van familie Neefs aan. Daarbij kwamen 12 personen om het leven, waaronder moeder Neefs en drie van haar kinderen. 77 jaar later is de gebeurtenis nog steeds in het geheugen van de gemeente gegrift.

Stille tocht

De stille toch begint om 12.00 bij de toegangsweg naar de Vloeiweide, aan de Hellegatweg. Vandaaruit loopt de stoet naar het monument op de Vloeiweide. Leerlingen van groep 7 en 8 van de St. Bavoschool te Rijsbergen, zangkoor Voluntate, Harmonie Sint Cecilia, de Bond voor Wapenbroeders en een vertegenwoordiging van de Zundertse veteranen begeleiden de herdenking.

Burgemeester Vermue: ’Het is elk jaar indrukwekkend om te zien wat de herdenking doet met de mensen en inwoners van onze gemeente. We realiseren des te meer wat het betekent om in vrijheid te leven. Vrijheid is meer dan alleen doen wat je zelf wilt.’

Onthulling plaquette bij herdenkingsboom

Stichting Cultuur Landgoederen Zundert heeft in 2020 op het landgoed De Vloeiweide een boom geplant. Toen vierden we 75-jaar vrijheid. Aansluitend aan de herdenking onthult burgemeester Vermue de bijbehorende plaquette bij de boom.

Herdenkingsdienst St Bavokerk op 3 oktober

De jaarlijkse herdenkingsdienst in de St Bavokerk is op zondag 3 oktober om 11.00. De dienst is een week eerder omdat op 10 oktober een communieviering is.

Radiopost in de boswachterswoning

In de Tweede Wereldoorlog boden boswachter Neefs en zijn vrouw Maria Koijen onderdak aan verzetsstrijders. Zij richtten er een radiopost in. Op 4 oktober 1944, tegen het einde van de oorlog, werd de radiopost verrast door een aanval van de Duitsers. Hierbij kwamen de echtgenote van boswachter Neefs, drie kinderen van het gezin, en vijf verzetslieden om het leven. Een dag later werden nog eens acht leden van het verzet om het leven gebracht. De boswachterswoning brandde gedeeltelijk af. Op de plaats waar de woning heeft gestaan herinnert de fundering van het huis en een gedenkteken aan de slachtoffers die door de Duitsers en hun Nederlandse handlangers werden omgebracht.

(Bron: gemeente Zundert – Foto: Charles van Campenhout))