(Bron: internetbode – foto: Daniël van Overveld)
Door: Daniël van Overveld

De scholieren van de basisschool Sint Bavo zijn afgelopen vrijdag op ‘ruimtereis’ geweest met de zogenaamde SpaceBuzz. Daar werden ze door niemand anders dan astronaut André Kuipers vergezeld op hun reis door het zonnestelsel. Ze leerden niet alleen over de ruimte, maar ook over de Aarde zelf, en hoe de mensheid er zuinig op de blauwe planeet moet zijn.  

De kinderen waren verdeeld in acht groepen, die allemaal in de loop van de middag plaats mochten nemen in de Spacebuzz. Eenmaal plaatsgenomen, zette de begeleiders van Spacebuzz de ‘ruimtehelmen’ (Virtual Reality headset) bij de kinderen op. Daar kregen ze eerst een introductievideo van André Kuipers te zien. Na de introductie was het tijd voor lancering en werden de scholieren de ruimte ingeschoten. “Wat echt mooi is, is dat er beelden gebruikt worden die André Kuipers zelf gemaakt heeft,” vertelt Yvonne Frijters, één van de leerkrachten van Sint Bavo.  

De scholieren krijgen de aarde vanuit de ruimte te zien. Zo zien ze het Noorderlicht, de lichten die vissers in de grote oceaan gebruiken om vis te vangen, en zelfs Nederland is te bewonderen vanuit de Virtual Reality. Ook leren de scholieren dat het vanuit de ruimte goed te zien is hoe bijvoorbeeld jaarlijks regenwoud verdwijnt door boomkapping. “Daarmee wil Kuipers hen het Overview Effect overbrengen. Dat betekent dat wanneer astronauten de aarde vanuit de ruimte zien, zij zien hoe kwetsbaar ze is,” zegt Larissa Vulpenhorst, één van de begeleiders van de SpaceBuzz.  

SpaceBuzz is een educatieprogramma voor leerlingen in groep 7 en is gebaseerd op de missietraining van een astronaut. De leerlingen zijn als bemanning klassikaal voorbereid op hun ruimtereis en leerden over de ruimte, de aarde, de natuur en techniek. Hiernaast hebben ze een astronautenexamen moeten afleggen om aan boord te mogen van de SpaceBuzz. 

De ruimtereis is niet het einde van het SpaceBuzz-programma dat ze volgen. Op de planning staat nog een aantal activiteiten voor de leerlingen. . Ze gaan onder andere een ‘raket’ (petfles) lanceren en aan het einde van het programma wordt een persconferentie tussen de leerlingen en hun eigen ouders gehouden.