Logo Zundert Breed

(Bron/foto: Zundert Breed)

Stemtiendaagse van 31 mei tot en met 9 juni

Jaarlijks reikt het Oranje Fonds zogenaamde Appeltjes van Oranje uit aan drie sociale projecten. Dit zijn projecten die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden en ervoor zorgen dat zij meedoen in de samenleving. De Huiskamers van Surplus zijn genomineerd voor deze mooie prijs! Er kan van 31 mei tot en met 9 juni gestemd worden. Help mee en stem de Huiskamers naar de finale. Stemmen kan via http://www.appeltjevanoranje.nl/…/de-huiskamers-van-ons…

De Huiskamers van Surplus zijn er voor iedereen die zelfstandig woont en het leuk vindt er wekelijks gezellig één of twee keer uit te zijn. Zonder indicatie. De Huiskamers zijn laagdrempelig en gericht op ontmoeting en samen zijn. Een zorgmedewerker en vrijwilligers zorgen voor een deskundige begeleiding. Een sociaal werker kijkt mee naar wat er nog meer nodig is. Iedere week genieten zo honderden bezoekers van een leuke dag in één van de Huiskamers van Surplus.

Een leuke dag

Wat maakt deze Huiskamers nu zo bijzonder? Surplus was landelijk één van de eerste welzijn- en zorgorganisaties die dagbesteding aanbood zonder indicatie. Dus zonder dat er vooraf is vastgesteld of de persoon waar het om gaat kwetsbaar is, hulpbehoevend is of zorg nodig heeft. Surplus zet de deuren open, letterlijk en figuurlijk. Het voordeel van dagvoorziening zonder indicatie is dat echt iedereen welkom is. Dus ook meneer Simons, die na het overlijden van zijn vrouw, waarvoor hij jarenlang intensief zorgde, lange en soms eenzame dagen heeft. Deze meneer heeft geen zorg nodig, kan zich prima zelf staande houden en zou dus ook niet in aanmerking komen voor een Wmo-indicatie. Hij maakt nu gebruik van de Huiskamer, heeft contact met anderen en eet samen met anderen een warme maaltijd. Hij houdt de regie over zijn eigen dag, bepaalt zelf of hij de hele dag blijft. Hij maakt zijn eigen planning en zijn eigen keuzes.

Verbinding van zorg en welzijn

Bezoekers van de Huiskamers hebben niet alleen zelf een leuke dag, ze helpen ook andere bezoekers. Door de ‘kruisbestuiving’ van de mix van bezoekers van de Huiskamers en de vrijwilligers, worden sociale netwerken opgebouwd en versterkt. Investeren in welbevinden, zingeving, deel uitmaken van de gemeenschap en jezelf goed voelen, heeft een positief effect op de gezondheid.

Samen eten

In de meeste Huiskamers wordt samen gekookt en gegeten. Surplus vindt dat samen eten veel meer is dan allemaal op hetzelfde moment aan tafel zitten. Samen eten is een sociale bezigheid, je maakt een praatje en neemt de dag met elkaar door. Je ontmoet anderen, maakt misschien wel nieuwe vrienden en komt die oude vrienden van vroeger weer tegen. De maaltijden worden gekookt door vrijwilligers. Deze vrijwilligers bedenken het menu, schillen de aardappelen, serveren van de maaltijd en ruimen weer op. De vrijwilligers maken deel uit van de Huiskamers. Niet alleen als extra handen of ondersteuning bij de dagelijkse bezigheden. De wisselwerking tussen vrijwilliger en bezoeker is waardevol.

Samenwerkingspartners welkom

Ook voor samenwerkingspartners vormen de Huiskamers een meerwaarde. Voor spreekuren bijvoorbeeld van maatschappelijk werk, mantelzorg, sociale raadslieden, Wmo-consulent, wijkzuster. Maar ook voor de bibliotheek of een prikpost. Al deze diensten en functies zorgen voor een natuurlijke ontmoetingsplaats van professionals, die op die manier beter van elkaars specialisme/kennis gebruik kunnen maken en elkaar op een natuurlijke manier kunnen vinden. Dit zorgt voor een andere dynamiek. Het is niet meer de plaats waar je alleen komt, als je ‘geïndiceerd’ bent, maar een “Bruisend Centrum” voor ontmoeting en recreatie, informatie en advies en ondersteuning en begeleiding.