(Bron: internetbode – Foto: Paul Hermans Fotografie)
Door: Bregje Kop
Nederland gaat een hoogzomerse week tegemoet en daarbij zal regionaal sprake zijn van een hittegolf. Dat meldt weeronline. Voor een hittegolf moet het minimaal vijf dagen op rij 25 graden of warmer zijn, waarvan minstens drie dagen met 30 graden of meer.
Een oostenwind blaast warme lucht naar ons land en daardoor loopt de temperatuur gedurende de week gestaag op. Vanaf woensdag worden waarschijnlijk de eerste dertigers gehaald en de dagen daarna kan het in steeds meer delen van het land ruim 30 graden worden. De hoogste temperaturen worden dit weekend bereikt. Dan stijgt het kwik in het zuiden mogelijk naar 35 graden. Voor een dagje strand is deze week ideaal. Ook op de stranden wordt het 30 graden en is later op de middag kans op een aangenaam briesje van zee. Bovendien is het zeewater op dit moment heel aangenaam met 21 graden.
Koele nachten
De oostenwind zorgt ervoor dat schroeihitte zoals in juli achterwege blijft en de lucht bovendien heel droog is. Daardoor voelt het niet benauwd aan en zijn de nachten ook nog eens relatief koel. Het kwik varieert op het koudste moment van de dag van 13 graden op het platteland tot 18 graden in de steden. Yannick Damen, meteoroloog bij Weeronline: “Dat we van plaknachten gespaard blijven maakt de hittegolf een stuk dragelijker. Door de koele nachten kunnen de ramen voldoende lang open om het in huis een beetje af te laten koelen.”
Drukkend weer
Volgende week draait de wind mogelijk van oost naar zuidwest. Daarmee krijgen we met vochtigere lucht te maken, waardoor het drukkend warm aan kan voelen. Wel gaan de scherpste kantjes van de hitte af, al is het onzeker hoe warm het precies blijft. De kans op koel weer is overigens klein en waarschijnlijk komt het kwik rond 25 graden uit. Bovendien stijgt de kans op een regen- of onweersbui. Die buien zijn helaas wel een druppel op een gloeiende plaat. Met de hitte en vele zonneschijn van deze week loopt het neerslagtekort op naar 270 millimeter en daarmee komen we in de buurt van het extreem droge jaar 2018. Er is maandenlang veel meer regen dan normaal nodig om dat weg te werken.