(Bron/foto: Burgemeester J. Vermue)

Beste inwoners,

Zoals u in de media heeft kunnen lezen is de gemeente Zundert vanaf vandaag eigenaar van de gronden van Fort Oranje. Als uw burgemeester wil ik u graag een nadere toelichting geven.

De misstanden op camping Fort Oranje waren voor veel van u duidelijk. Na jaren van ingrijpen en handhaving, sloot de gemeente Zundert in juni 2017 de camping met als doel om een definitief einde te maken aan deze misstanden.

We hebben daarna veel kosten gemaakt om het beheer uit te kunnen oefenen. Dit heeft tot op de dag van vandaag geleid tot een rekening van €5.900.000. Die rekeningen zijn nooit aan ons terugbetaald. Als gemeente willen we dat geld terugvorderen, daarom hebben we de openbare verkoop van het terrein in gang gezet.

Naarmate de datum van de veiling dichterbij kwam, was meedoen aan de veiling geen vraag meer, maar een noodzaak voor ons. Wij moesten zelf het initiatief nemen om te kunnen bepalen wie de eigenaar wordt. We zijn tevreden dat we nu de volledige regie hebben over de gronden. Met deze aankoop is een stap gezet richting een rustigere toekomst voor het terrein en de omgeving.

De gemeente heeft het terrein gekocht voor €6.450.000. De notaris gaat bepalen wat de opbrengst van de veiling oplevert voor de schuldeisers. Wij zijn ook schuldeiser. Dat betekent dat wij erop rekenen dat een groot deel van onze vordering van €5.900.000 (inclusief rente) terugkomt.

Wij zijn nu eigenaar van de grond.

Na de zomerperiode gaat de gemeente bekijken hoe de weg naar toekomstperspectief voor het terrein ingezet wordt.

Ik wil benadrukken dat dit dossier altijd los heeft gestaan van de ambities en financiële uitdagingen die wij in onze gemeente hebben, en dit blijft ook zo.

Volgende week geeft de gemeenteraad richting aan belangrijke keuzes voor de toekomst. Bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs, cultuur of verkeer. Dit kost ons jaarlijks veel geld. Belangrijke resultaten die wij voor u willen bereiken en waarvoor we ieder jaar geld in de portemonnee moeten hebben.