(Bron/foto: Luchtbuksgilde St Willibrordus)

Vorig week zondag 23 juni had het Luchtbuksgilde “St. Willibrordus” uit Tiggelt haar koningschieten. Sinds de oprichting in 1931 was het voor de 31e keer dat het evenement op de agenda stond. Droog en met een lekker zonnetje waren de omstandigheden goed op het voetbalveld bij Café Buitenlust. Er was een mooie opkomst van schutters die er zin in hadden.

Na drie jaar koningschap van Camille van Stokkom was het zijn taak om te bepalen hoe er geschoten zou worden. Hij had een mooie vogel gemaakt die boven op een paal geplaatst werd en de schutter die de vogel ten val zou brengen zou de nieuwe koning worden.

Na een woord van dank aan de oude koning kon rond 14:00 uur begonnen worden met het schieten. Voorzitter Rien van de Riet en daarna de oude koning Camille deden met elk 3 schoten vooraf een poging om het koningschap te verlengen maar dat lukte niet. Met een groot aantal schutters werd tegelijk op de vogel geschoten om hem neer te halen. Na ruim een half uur kon met een verrekijker gezien worden dat de vogel begon te verzwakken. Negen schutters bleven daarna over die schot na schot probeerde de vogel te vellen.

Ruim een uur na de start legde de vogel het loodje en was het Johan Jochems die de komende drie jaar de koningstitel met de bijbehorende ketting mag dragen. Hij is een ervaren koning want in 1991 was het hem eerder gelukt om de titel te bemachtigen.

Na de felicitaties en huldiging was het nog lang gezellig met een hapje en een drankje voor iedereen en een speelkussen voor de kleintjes.