(Bron/foto: Politie Basisteam Weerijs)

Ga voorbereid op reis

De zomervakantie is weer begonnen. Even een paar weken geen wekker, geen e-mails en tijd voor elkaar. Vele miljoenen Nederlanders zullen ook deze zomer weer op vakantie gaan naar de bekende zonnige bestemmingen. Maar wat moet je doen als je in nood bent in het buitenland? Weet jij welk telefoonnummer je moet bellen als je politie, brandweer of ambulance nodig hebt?

Wist je dat je gewoon 112 kan bellen in alle landen van de Europese Unie (EU)? Dan word je doorgeschakeld naar de dichtstbijzijnde alarmcentrale, de mensen die je aan de telefoon krijgt kunnen meestal Engels met je spreken. Ben je in het grensgebied, dan kan de oproep in het andere land komen, zeg waar je bent en je wordt doorgeschakeld naar het juiste land.

Ook in het buitenland zijn er, naast het alarmnummer 112, nationale noodnummers voor situaties die niet levensbedreigend zijn. Kijk voordat je vertrekt welke noodnummers er gelden in het land dat je bezoekt. Meestal vind je deze noodnummers op de website van de overheid van het land. Sla deze nummers op in je mobiele telefoon.

Onze collega’s op de meldkamer zullen de zomermaanden uiteraard gewoon bereikbaar zijn zoals je dat van ons gewend bent, wij wensen jullie allemaal een hele fijne vakantie en ga voorbereid op reis!

#OCZWB #112 #europa#vakantie