(Bron: zundert BreedDavid BömerArjan Bakx – Foto’s: Ronald Havermans)

Gered van de sloop

Het is de dinsdagochtend na de eerste zondag in september, Zundert ontwaakt, na wederom een geweldig BloemenCorso te hebben gevierd. Traditiegetrouw worden op deze dag op de Zundertse veiling alle wagens gesloopt. Alle wagens ja, maar niet dit jaar, dit jaar zal één van de wagens, de Orangerie van Buurtschap Poteind, de sloop bespaard blijven.

Al op zondag ochtend zoemde het door de straten, ahhhhh’s en ohhhh’s, verbazing, mensen wijzend naar de wagen van het Poteind, er werd over gesproken, deze zullen ze hopelijk dinsdag toch niet slopen.

In 2022 ontstond naar aanleiding van het overlijden van Zundertenaar Bart Bakx het initiatief voor het oprichten/ aanleggen van een gedenkbos in het kernrandgebied van Zundert. Een bos waar vreugde en verdriet bij elkaar komen. Een boom planten omdat er een kindje geboren is, of een dierbare is overleden, een jubileum, er een winkel wordt geopend, wat u maar kan bedenken.

Het initiatief werd besproken in Zundert Floreert, iedereen was positief over het sympathieke idee. De vergadering, waarin ook de dorpsraden zitting hebben, sprak uit dat er eigenlijk niet sprake zou moeten zijn van maar één bos maar één bos bij ieder kerkdorp (Zundert, Rijsbergen, Wernhout, Achtmaal, Klein Zundert). Er zijn verschillende ideeën over hoe dit project verder moet. Voor het Kerkdorp Klein-Zundert wordt gewerkt aan een voorstel om de bestemming van het perceel grond van David en Chantal Bömer om te zetten van Boomkwekerij naar Gedenkbos.

Op zondagochtend werd er nog vooral geappt, in de middag werd er rondgebeld. Maandag ochtend op het veilingterrein overleg, het was kort dag. Op corsomaandag werd laat in de middag een meeting belegd in het corso centrum. Buurtschap Poteind, mensen stichting Bloemencorso, David Bömer en Arjan Bakx. Het enthousiasme om de Orangerie te bewaren was aanstekelijk. Maar een plan moet natuurlijk ook uitvoerbaar zijn. Uitvoerbaar binnen de regels van de Stichting, technisch uitvoerbaar maar ook zaken als transport spelen een rol.

Buurtschap Poteind schaarde zich achter het initiatief van het gedenkbos wat een openbare functie in het Zundertse moet gaan krijgen en besloot over te gaan tot schenking van hun creatie . Met de beleidsdocumenten voor de sloop van wagens in de hand werd er constructief verder vergaderd. Er werd besloten dat Poteind de wagen mee terug kon nemen naar de bouwplaats. Binnen 30 uur ontstond er een plan, werd dat op hoofdlijnen uitgewerkt en werden er besluiten genomen. Iedereen met een positieve insteek, constructief, denkend vanuit mogelijkheden niet vanuit beperkingen en tegelijkertijd wel voldoen aan de regels zoals vastgelegd door de stichting.

Waardering en lof voor Stichting Bloemencorso voor het uiteenzetten van de kaders, overleg en besluitvorming. Waardering en lof voor buurtschap Poteind, waardering voor het gemak waarmee de orangerie gul werd geschonken, waardering voor de flexibiliteit en het zonder te twijfelen aangaan van het meerwerk wat het besluit met zich meebrengt voor de buurtschap.

In de komende weken zal de orangerie getransporteerd worden naar het perceel van Boomkwekerij Bömer vof aan de vagevuurstraat. Hoe het daarna exact gaat lopen is nog niet bekend.

In 30 uur tijd van idee naar besluit inclusief een uitvoeringsplan… dat kan alleen in Zundert! Stichting Bloemencorso en buurtschap Poteind bedankt!

David Bömer en Arjan Bakx
Foto’s: Ronald Havermans