(Bron/foto: Arjan Bakx)

Begin dit jaar maakte ik een plan voor de kerk van Rijsbergen. Een pragmatische aanpak met focus op de uitvoerbaarheid ervan. Focus is om de kerk te behouden en te zorgen voor sociaal, cultureel maatschappelijke bezetting, daarnaast is er focus om de kerk zo veel mogelijk de kerk te laten. Een groot voordeel van de kerk van Rijsbergen is de hoeveelheid licht.

Als bijlage ziet u de contouren van de kerk met daarin een vlekkenplan. De lichtblauwe vlekken zijn bedoeld als verhuurbare “units”. Het idee is om ca 4 meter hoge units in de kerk te bouwen, staalbouw op gegoten betonnen poeren, de vloer geïsoleerd, betonnen deklaag, de zijkanten voor ca 80 procent glas. De units staan los van en volgen de contouren van het gebouw. In deze schets is de kruisweg vrijgelaten en kan er rondgelopen worden in de kerk. Het priesterkoor (cobaltblauw) met het centrale plein (400 meter) is uitermate geschikt voor tentoonstellingen./voorstellingen.

De Mariakapel blijft zoals die is. Boven op de units zouden andere activiteiten plaats kunnen vinden van bijvoorbeeld dansles tot fitness/ gymnastiek training…. eventueel afgesloten. Dit is een plan, ik heb er verschillende getekend. ook over de exploitatie is nagedacht, verschillende partijen hadden interesse… maar bezetting is belangrijk met name ook voor de financiële haalbaarheid. De renovatie van de kap blijft en dingetje.

Gezamenlijk de schouders eronder blijkt moeikijk. Wanneer er niks gebeurd kan de kerk over een paar jaar definitief bij oud Rijsbergen. Ik wil toch graag nog 1 poging wagen om te onderzoeken of er iets te redden valt. Dus wanneer er mensen zijn die niet alleen willen praten maar ook iets willen doen… graag een PB

Bron: Arjan Bakx