(Bron/foto: Opleidingscentrum West-Brabant)

Demi van Baal werkt al ruim een jaar bij het Opleidingscentrum West-Brabant.

Ze helpt samen met haar collega’s jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan in de bouw.
Dat ging al die tijd goed, alleen wilde ze zich graag verder ontwikkelen. “Wij wilden als Opleidingscentrum West-Brabant ook dagbesteding aan kunnen bieden, bijvoorbeeld aan jongeren die uitvielen op school.
Nu kreeg ik weleens jongeren via Stichting OpenDoor aangedragen, maar dan moest een medewerker van hen blijven, omdat ik geen SKJ-registratie had.”

De opleiding bij Stichting OpenDoor was praktisch ingericht en dat sprak haar aan. “We kregen iedere week een presentatie, maar waren vooral zelf opdrachten aan het maken en aan het woord. We deelden als deelnemers onze ervaringen. Het is echt een meerwaarde dat de begeleiders van OpenDoor ook uit de praktijk komen. Ze weten waar je het over hebt.”

De opleiding is op maat gemaakt.
Demi bezat al de nodige ervaring en competenties en kon daardoor een deel overslaan. Een SKJ-registratie had ze nog niet, met de opleiding van OpenDoor kon ze die halen.
Ze maakte kennis met de verschillende eisen die bij het jongerenwerk horen. Ze kan daardoor verder met de dagbesteding bij het Opleidingscentrum West-Brabant. “Ik leerde vooral veel over de administratieve kant.
Een verwijzing opstellen, jeugdplan maken, de structuur die hierbij nodig is. Ik kende de gang van zaken nog niet. Wat je in moet dienen om een beschikking te krijgen, is ook een voorbeeld.

Nu kunnen we als organisatie een stuk meer.
In de praktijk kan ik ook beter kijken naar wat achter de problematiek schuilgaat. Waar komt het door dat iemand zich gedraagt zoals hij zich gedraagt? Ik zal niet zomaar meer iemand wegsturen.”