Gemeente Zundert, het onderwijs, GGD West-Brabant, bureau Halt, Novadic Kentron, en Surplus Jongerenwerk starten op 28 september met het preventieprogramma ‘Weerbaar & Wijs naar het voortgezet onderwijs’. Het programma is voor leerlingen van groep 8 en hun ouders. Alle basisscholen in de gemeente doen mee.

Het preventieprogramma is gericht op de thema’s weerbaarheid, groepsdruk en mediawijsheid. Weerbare kinderen en jongeren kunnen omgaan met groepsdruk en hebben voldoende vaardigheden om verleidingen, zoals alcohol en drugs, te weerstaan. Daarnaast zijn zij beter bestand tegen groepsdruk, hebben meer zelfvertrouwen, en kunnen zij goed hun grenzen aangeven.

Kinderen komen steeds vaker en vroeger in moeilijke situaties terecht. Kinderen kunnen daar vaak niet vanzelf mee om gaan. Daar is hulp bij nodig. Dit initiatief helpt om kinderen en hun ouders goed voor te lichten en ondersteuning te bieden. Daarom ben ik trots op dit initiatief,” aldus Twan Zopfi, wethouder Sociaal Domein.

Lokale theatergroep Hé Cabaret verzorgt de aftrap

De aftrap van het programma is op 28 september met een theatervoorstelling voor de groep 8 leerlingen. Lokale theatergroep Hé Cabaret laat in een interactieve voorstelling met praktijkvoorbeelden zien hoe je om kunt gaan met weerbaarheid, groepsdruk en mediawijsheid.

Daarnaast is er op iedere school een oudercafé avond georganiseerd

Tijdens deze avonden worden ouders via workshops geïnformeerd over de verschillende onderwerpen.  Ervaringen worden gedeeld en er is alle ruimte om vragen te stellen aan de professionals. De workshops gaan over:

  • Online veiligheid (mediawijsheid), groepsdruk en weerbaarheid door Jongerenwerk Surplus
  • Puberbrein in relatie tot opvoeden door GGD Jeugdgezondheidszorg
  • Verleidingen (gamen, alcohol, telefoon) door Novadic Kentron 

Ook verzorgt bureau Halt twee gastlessen voor de leerlingen: één over online veiligheid en één over groepsdruk. Tot slot besteden de leerkrachten door het jaar heen extra aandacht aan weerbaarheid, groepsdruk en mediawijsheid. Bijvoorbeeld in de landelijke week tegen pesten of de week van de mediawijsheid.

Heb je vragen over het preventieprogramma?

Stel ze dan gerust. Dit kan door een e-mail te sturen naar preventie@ggdwestbrabant.nl.
Worstel jijzelf of jouw kind met thema’s als weerbaarheid, groepsdruk en mediawijsheid?

Neem dan contact op met de Vraagwijzer Zundert. vraagwijzer@zundert.nl of bel naar 076- 599 5600.

(Bron/foto: gemeente Zundert)