(Bron: internetbode/Foto: Hanneke Marcelis)

Door: Charles Luijten

Voor het tweede jaar op rij zal er tijdens de kerstdagen geen kerststallenexpositie en fototentoonstelling plaatsvinden in de Sint Bavokerk in Rijsbergen. “Te moeilijk,” vindt de organisatie.

De tentoonstellingen zijn al jaren een groot succes. Toch is een bezoek aan de Rijsbergse Sint Bavokerk op een van de kerstdagen meer dan alleen het bekijken van kerststalletjes waarvan er in alle maten en soorten een paar honderd zijn. Gemiddeld komen er 2.000 bezoekers naartoe, ook voor de sfeer die dan in de altijd prachtig versierde Rijsbergse kerk te proeven is. 

Sociaal

Kinderen maken kleurplaten om ze op te hangen in de hiertoe in de kerk geplaatste boom. De jeugd heeft hiernaast een eigen hoek om de thuis in elkaar naar eigen idee geknutselde kerststalletjes te tonen. Ook is er normaal gesproken een fototentoonstelling met foto’s die allemaal een eigen verhaal hebben en die soms leiden tot hele gesprekken. Na de rondgang biedt de kerk de gelegenheid voor het drinken van een kopje koffie of thee, samengaand met een onderling praatje. Alles bij elkaar zorgt dat steevast voor een op en top vredige, gezellige en sociale ontmoeting. Wat is met Kerstmis mooier dan dat? 

Half werk

Deze keer gaat het helaas allemaal niet door. Met pijn in het hart heeft de organisatie er ook dit jaar een streep doorheen getrokken. Een concentratie van zoveel mensen vindt zij, gezien het weer sterk oplevende coronavirus, niet verstandig. De organisatie wil elk risico van enige besmetting voorblijven. De regels handhaven noemt zij ‘een veel te moeilijke kwestie’ en mensen beurtelings naar binnen laten gaan vindt zij daarnaast allesbehalve vriendelijk. Diverse elementen die de expositie tot op heden mede tot een gezellig uitje maakten zouden dit jaar ontbreken. Half werk wil men niet leveren, daarvoor heeft de kerstallen- en foto-expositie een te goede faam opgebouwd. Die wil men niet te grabbel gooien. Dan nog maar liever opnieuw een jaar wachten.