(Bron: internetbode – Foto: Charles van Campenhout)

(Op de foto: Ad Daamen, oprichter en voorzitter Buurtpreventie Zundert: ‘Vrijwilligers fungeren ook als aanspreekpunt in de wijk.)

Door: Marloes Smits

Ad Daamen richt in 2013 de eerste buurtpreventiegroep van Zundert op.

In de afgelopen acht jaar hebben zich zo’n 400 vrijwilligers bij hem toegevoegd.
Daarbij zitten er nog eens 3.000 mensen in WhatsAppgroepen van de verschillende buurtpreventiegroepen. “Ik ben trots op wat we met zijn allen, ieder op zijn eigen manier, bereikt hebben.” 

Buurtpreventie is actief in alle vijf de kernen van Zundert.
“De vrijwilligers zijn aanwezig in gele hesjes en lopen rondjes door de wijken. Ze zijn er ook als aanspreekpunt in de wijk,” legt voorzitter Ad Daamen uit.
Gedurende de jaren heeft Buurtpreventie zich vooral ontwikkeld op het gebied van social media. Ad benadrukt hoe belangrijk die vooruitgang is. “Er komen enkel meldingen van de politie in. We zorgen er echt voor dat het geen babbelbox wordt, dat is tot nu toe nog niet gebeurd.”

Ad merkt dat het door het jaar heen scheelt hoeveel meldingen er binnenkomen. “Je ziet echt seizoenspatronen. Vooral aan het einde van het jaar neemt het altijd toe.”  Maar nog lang niet alles wordt gemeld. “Als je iets niet vertrouwt, meld het. We moeten er alert op blijven.”
Hoewel er genoeg mensen in de WhatsApp-groepen zitten, zijn er nog altijd meer vrijwilligers welkom. “Mensen kunnen zich via buurtpreventiezundert.nl aanmelden.
We gaan mensen niet forceren.
Het moet natuurlijk groeien, iedereen ziet er vanzelf de positieve effecten van in.”