(Op de foto: Dorpsgidsen Ad de Klerk (l) en Piet Utens presenteren de puzzel ‘Rijsbergen, ons dorpje’.)

(Bron: internetbode – Foto: Addo Sprangers)

Door: Addo Sprangers

Vanwege alle coronaperikelen is het een tijdje stil geweest rond het Dorpsgidsen Collectief Rijsbergen, maar dat betekent niet dat het gezelschap ook stil heeft gezeten. Met het oog gericht op de toekomst zijn de Dorpsgidsen alweer volop bezig met de voorbereiding van de activiteiten in 2022. Als opmaat naar het nieuwe seizoen is onlangs al wel de legpuzzel ‘Rijsbergen, ons dorpje’ gepresenteerd.

Piet Utens en Ad de Klerk vormen samen met Peter van den Bemd en Toine Graumans het Dorpsgidsen Collectief Rijsbergen. Ze balen ervan dat dit jaar en vorig jaar vanwege het coronavirus tal van activiteiten moesten worden geschrapt. De in 2018 in het leven geroepen Historische Kilometer bijvoorbeeld, een wandeling met uitleg over wetenswaardigheden over Rijsbergen. Platform Recreatie en Toerisme Zundert (PRET) beloonde het vernieuwende initiatief in 2019 nog met een PRET Handdruk van 500 euro, maar een vervolg bleef noodgedwongen uit. De Dorpsgidsen Rijsbergen hopen vanaf eind maart 2022 de rondleidingen weer te kunnen hervatten. Piet Utens: “De Dorpsraad Rijsbergen gebruikt de Historische Kilometer ook om nieuwe Rijsbergenaren zogezegd te helpen bij hun inburgering. We hebben er, na gesprekken met het kerkbestuur, nu ook de Sint Bavokerk aan kunnen toevoegen. Dat is echt een verrijking voor de wandeling die we steeds verder aan het uitbouwen zijn. Het moet echt een ‘trip down memory lane’ worden, ook voor Rijsbergenaren zelf.” De historie van Rijsbergen moet ook op andere manieren zichtbaar worden. “Bij modezaak Esza Mode verschijnen oude foto’s van het pand van vroeger in de etalage,”aldus Ad de Klerk. “Op die manier kunnen mensen zien: zó zag het pand er vroeger uit. Dat willen we ook bij andere ondernemers laten terugkeren.” 

Dorpskwis

Het is de bedoeling dat volgend jaar ook de Dorpskwis ‘Rijsbergen, ons dorpje’ nieuw leven wordt ingeblazen. Voorlopig staat de veertiende editie van het evenement gepland op 15 april 2022 in Het Kaffee. “We zijn hier in 2006 begonnen met vijftien teams die vijftig vragen moesten beantwoorden,” vervolgt Piet Utens. “Over sport, politiek, noem maar op. In al die jaren zijn er in totaal dus al 650 vragen gesteld. Groter willen we echter niet worden. De Dorpskwis blijft een Rijsbergse aangelegenheid die we altijd heel chauvinistisch beginnen met het hijsen van de Rijsbergse vlag en het zingen van het Rijsbergse volkslied.” 

Kulturele Kermis Karrousel  

Ook voor de Kulturele Kermis Karrousel is een plaats ingeruimd op de agenda: maandag 20 juni 2022. Wanneer het kermis is in Rijsbergen, wordt op de maandagavond onder leiding van een van de Dorpsgidsen steevast een wandeling gehouden in en rondom de kom van Rijsbergen, waarbij de deelnemers op een verrassende locatie worden getrakteerd op een cultureel verzetje of bijvoorbeeld uitleg krijgen over de bijzondere hobby van een dorpsgenoot. “Denk aan een optreden van een bandje in een schuur tussen de aardbeienvelden of een show van een dansgezelschap,” noemt Ad de Klerk als voorbeeld. “Ook zijn we wel eens op bezoek geweest bij iemand zijn huis had volgebouwd met Lego.” 

Legpuzzel

Vooralsnog echter biedt de duizend stukjes tellende legpuzzel ‘Rijsbergen, ons dorpje’ vermaak. De puzzel, waarop een aantal karakteristieke Rijsbergse monumenten staat afgebeeld, is verkrijgbaar bij Het Kaffee, S-Computers, Esza Mode en Koutershof. Meer informatie via de Facebookpagina van Dorpsgidsen Collectief Steenbergen.