Bron: internetbode – Foto: Addo Sprangers)

Door: Addo Sprangers

De corsocultuur is geplaatst op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van UNESCO en daar zijn ze in Zundert maar wat trots op. De vlag kan dus uit in Zundert.

Om precies te zijn de Corso Zundert-vlag met de heraldieken van alle buurtschappen. Op de Markt voor het Raadhuis bundelden Jos Jochems, voorzitter van Stichting Bloemencorso Zundert, en burgemeester Joyce Vermue vrijdagochtend hun krachten om de vlag in top te hijsen. Door de windstilte bleef het daadwerkelijke wapperen van de vlag even uit, maar de vreugde om de wereldwijde erkenning van de corsocultuur is er niet minder om. “Een geweldige mijlpaal en een prestatie van formaat,” zo maakt burgemeester Joyce Vermue duidelijk. “Hier zijn wij als grootste corsogemeente van de wereld natuurlijk hartstikke trots op.”

Nuchter

Diezelfde corsogemeente blijft er overigens vrij nuchter onder, weet Jos Jochems. “Misschien wel té nuchter. Wij beschouwen Corso Zundert bijna als vanzelfsprekend, terwijl het toch echt iets speciaals is. Plaatsing van de corsocultuur op de UNESCO-lijst van Immaterieel Erfgoed is heel bijzonder, juist ook omdat de nominatie hiervoor werd ondersteund door heel veel landen van buiten Europa. Zij vinden het indrukwekkend hoe een hele gemeenschap gedurende een groot deel van het jaar bezig is met het corso en dat hierbij jong en oud actief zijn. Kinderen en jongeren worden intensief bij het corso betrokken en de cultuur wordt overgedragen van generatie op generatie. Al doen we daar natuurlijk ook zelf ons best voor. Denk bijvoorbeeld aan de kinderactiviteiten die worden gehouden bij de corsotenten, zodat de ouders van de kinderen kunnen meehelpen aan het bouwen van de corsowagens. Daarnaast hebben we natuurlijk ook nog het Kindercorso. Maar wanneer kinderen net oud genoeg zijn, staan ze ook te popelen om aan de slag te gaan in de corsotent, waar ze weer onder de hoede worden genomen van hun voorgangers. Terwijl oudere leden van de buurtschap langzaam plaats maken voor de volgende generatie en bijvoorbeeld een handje gaan helpen op de bloemenvelden. Zo wordt de fakkel doorgegeven. Dat de corsocultuur nu internationale erkenning heeft gekregen, maakt mij toch wel heel trots.”

Corsovlaggen

En met hem waarschijnlijk ook veel andere corsofanaten. Hij hoopt dan ook dat de verschillende buurtschappen gehoor geven aan de oproep om hun corsovlaggen uit te hangen en daarmee te laten zien dat ze net zo trots zijn op de corsocultuur.