(Foto: Wethouder Zopfi, een afvaardiging van het bestuur van de stichting wielerdorp Rijsbergen, en oud profwielrenners, met op de achtergrond de finishlocatie.)

(Bron/foto: gemeente Zundert)

De slotetappe van de ZLM Tour 2022 finisht op zondag 12 juni in Rijsbergen. Hiervoor ondertekenden organisatoren Libéma Profcycling, Stichting Wielerdorp Rijsbergen en de gemeente Zundert een etappeplaatsovereenkomst.

In het laatste deel van de slotetappe rijden de renners drie plaatselijke rondes, deze doorkruisen alle kernen van de gemeente Zundert. Hierbij passeren de renners vijf keer de finishlocatie, ter hoogte van het oude gemeentehuis in Rijsbergen. De laatste keer finishen zij hier.

Sportief hoogtepunt

‘Ik ben trots dat een sportevenement van dit formaat naar onze gemeente komt. Een sportief hoogtepunt!’, opent wethouder Sport, Twan Zopfi. ‘Het is fijn dat onze inwoners, na een periode van coronamaatregelen, een evenement hebben om naar uit te kijken. Het belooft een mooi 2e weekend van juni te worden!’.

Ook prijst Wethouder Zopfi de rol van Stichting Wielerdorp Rijsbergen. Zij nemen een groot deel van de praktische uitvoering op zich. Hij zegt hierover: ‘Dit was nooit gelukt als Wielerdorp Rijsbergen en de gemeente de handen niet zo intensief ineen hadden geslagen. We hebben het samen voor elkaar gekregen’.

Rijke wielerhistorie

Stichting Wielerdorp Rijsbergen spreekt van een jongensboek: ‘Wij zetten ons sinds 2015 in om de wielerbeleving terug te krijgen in Rijsbergen. Dat de ZLM Tour met zoveel toppers aan de start in Rijsbergen finisht, is de kroon op ons werk. Gezien de rijke wielerhistorie van de gemeente Zundert is het mooi dat er weer eens een groot wielerevenement neerstrijkt. Door het verleden kunnen we nieuwe herinneringen maken en geschiedenis schrijven‘.

Over de ZLM Tour

De ZLM Tour 2022 vindt plaats van 8 tot en met 12 juni. Deze start in Zeeland en wordt, via Limburg, in Noord-Brabant afgesloten. Gezien de planning in het seizoen, is de ZLM Tour dé koers in voorbereiding op de Tour de France. In 2020 en 2021 was er geen ZLM Tour in verband met de coronamaatregelen.

De ZLM Tour is onderdeel van UCI ProSeries: een internationale wielercompetitie voor professionele wielrenners. De wedstrijd valt daarin direct onder het niveau van de World Tour met wedstrijden als de Tour de France, Giro d’Italia en La Vuelta.