(Bron/foto: Dorpsraad Rijsbergen)

Wandelt u ook regelmatig door ons dorp of in ons mooie buitengebied en ergert u zich dan ook zo aan de vele blikjes, sigarettenpakjes, plastic flesjes en ander zwerfafval in ons openbaar groen of in de bermen?

Dit is slecht voor mens en dier.
U heeft ongetwijfeld gehoord over het probleem van microplastics dat ontstaat doordat plastic langzaam uiteenvalt in microscopisch kleine deeltjes, die uiteindelijk in de voedselketen terecht komen.
Maar ook voor het aanzicht van onze groene omgeving is de aanwezigheid van dit afval geen goede zaak.

U kunt iets aan dit probleem doen! En wel door tijdens uw wandeling af en toe een afvalzak mee te nemen en dit afval op te ruimen. Dit wordt ook wel “plandelen” genoemd (een samenvoeging van “PLastic oprapen” en “waNDELEN”).

ZAP-vrijwilliger
De gemeente Zundert kan u hierin faciliteren als u zich aanmeldt als een zogenaamde “ZAP-vrijwilliger”. ZAP staat voor Zwerf-Afval-Pakker. ZAP-vrijwilligers zijn inwoners die vrijwillig zwerfafval opruimen. Dit kan bij een rondje (hard)lopen of bij het uitlaten van de hond. Maar, u kunt ook bewust de natuur in om zwerfafval op te ruimen.
Als u zich aanmeldt als ZAP-vrijwilliger, kunt u van de gemeente een aantal materialen in bruikleen krijgen, zoals een afvalgrijper, een paar handschoenen, een veiligheidshesje, speciale afvalzakken en een afvalzakhouder.

Dorpsraad Rijsbergen zou graag in contact willen komen met mensen die nu al zwerfafval opruimen of mensen die dit zouden willen gaan doen.
Het zou toch geweldig zijn als we met een zo groot mogelijke groep mensen ons dorp en het buitengebied vrij kunnen houden van zwerfafval!

Ruimt u dus al zwerfafval op of wilt u dit gaan doen?
Stuur dan een mailtje aan info@dorpsraadrijsbergen.nl
Wij zullen dan zo snel mogelijk contact met u opnemen en dan samen verder kijken wat er mogelijk is.

Wij horen graag van u!