(Bron: internetbode – Foto: Krijn ten Hove)
Kinderboerderij De Leijhoeve bestaat twintig jaar. Afgelopen weekend werd dat gevierd met het publiek. Later dit jaar zijn er nog andere jubileumactiviteiten waaronder in september nog een feest met medewerkers en cliënten. Het feest van afgelopen zaterdag was gezien de opkomst en het weer een groot succes!
Het was gezellig druk bij De Leijhoeve. De verschillende activiteiten ter gelegenheid van het jubileum trokken veel bezoekers, het terras bij horeca was telkens volledig vol.
Ongedwongen sfeer
De Leijhoeve is gelieerd aan De Leijakker, centrumlocatie van zorgaanbieder Amarant, en diverse bewoners van hiervan vinden hun dagbesteding in De Leijhoeve. Maar wat nu een mooie ruime kinderboerderij met een horecafaciliteit is, was eens een dierenverblijf zonder uitstraling. Tijdens een jubileum van De Leijakker ontstond het idee om een echte boerderij te realiseren waarbij mensen met een beperking werken en recreëren, en waar de bewoners van Rijsbergen en van De Leijakker elkaar in een ongedwongen sfeer elkaar konden ontmoeten en met elkaar kunnen optrekken. Met behulp van fondsen, bedrijven en particulieren werd de opstart mogelijk gemaakt. Maar met het legaat van Janus van Mensvoort, die zelf een familielid in De Leijakker had wonen, werden de plannen echt mogelijk gemaakt. Een mooi beeld op het plein voor de horeca is een mooi eerbetoon aan deze weldoeners.
Dankbaar werk
Olga IJpelaar werkt al jaren bij De Leijhoeve als begeleider van de cliënten. “Het is enorm leuk en dankbaar werk om met deze cliënten te werken. Ze kunnen hier creatief bezig zijn, dingen doen die ze leuk vinden. Dat geeft deze mensen enorm veel plezier en voldoening.” Dat Olga daar niets mee miszegt, blijkt wel als ze op de foto gaat met Marlinda. Laatstgenoemde vertelt honderduit over hoe leuk ze het vindt en dat ze vijf dagen in de week werkt op De Leijhoeve, zowel op de boerderij als in de horeca.
Sociale vaardigheden
“De cliënten doen alles zoveel mogelijk zelf,” aldus Olga. “Ze nemen de bestellingen op en brengen deze weg. Hiernaast bakken ze zelf de appeltaarten voor bij de koffie. Maar ook het onderhouden van de dieren en de tuinen doen de cliënten veelal zelf. Omdat we een openbare gelegenheid zijn, komen hier dus ook mensen zonder beperkingen. Hierdoor leren ze juist de sociale vaardigheden die nodig zijn voor contacten. Anderzijds leren deze bezoekers weer om te gaan met de cliënten. Vooral de wisselwerking met kinderen is altijd leuk om te zien.”
Persoonlijke betrokkenheid
Die wisselwerking met de bewoners van Rijsbergen was ook één van de uitgangspunten bij de opstart van de kinderboerderij. “Met de komst van De Leijakker kwam er een grote groep mensen met een beperking in een kleine gemeenschap te wonen. Die afstand, en wellicht de vooroordelen daarover, wilden we wegnemen door een situatie te creëren waarin beiden elkaar konden ontmoeten,” vertelt Jaap Broekman, bestuurslid en penningmeester van de stichting die De Leijhoeve beheert. Opvallend is daarbij dat alle bestuursleden vanaf het begin betrokken zijn bij de opstart en ook een persoonlijke betrokkenheid hebben bij mensen met een beperking. Hierdoor is er niet alleen bestuurlijke kunde in huis, maar ook de kennis en ervaring wat er voor deze mensen nodig is.
Zinvolle betekenis
Dat komt niet alleen tot uiting in de dagelijkse werkzaamheden maar ook in de activiteiten voor dit jubileum. Een feest in westernstijl zorgde voor veel enthousiasme bij bezoekers en cliënten. Vooral in de middag, toen het weer opklaarde, was er een grote publieke opkomst. Met een zingende cowboy, westernspelletjes en een heuse paardenshow werd het publiek vermaakt. En de cliënten? Op basis van de blije gezichten die ik gezien heb die dag hebben zij zich enorm vermaakt én hebben initiatieven als De Leijhoeve een zeer zinvolle betekenis.