(Bron/foto’s: Peter Vriends)

Padvonder on tour, jaor 8, dag 1

Meej trots kan ik oew melden da wandelverjeenigieng ‘de Natte 3-hoek’ buite ut rustend lid wir geheel aonwezig ies ien Nijmege. Ut zal oew nie ontgaon zèn da ze vanwege de hitte gelijk un streep hebbe gezet deur d’n jeeste etappe. As ze da aon mijn gevraogd hojje, dan hojje we gewoon gelwoope. Ik hwoor dan ok bij de eigenwijze, gèn gevaor ziende, naïeve ouwere die zich nie graog wa laote vertelle🤓 Mar goed, ze hebbe ut mijn nie gevraogd en ik denk dazze un verstaaaandig besluit genôme hebbe.

Laot ik begiene meej ut ientrappe van un ope deur. De leste paor jaor waore nou nie bepaold mijn beste jaore. Ok mun gezondheid maokte dattut allesbehalve un vanzelfsprekendheid ies daddik de 4(3)daogse lwoop.

Di weekend nog efkes laaaaast ôôs ma gewiest om haor gerust te stellen da d’n dinsdag alvast geschrapt ies. Ze zeej daddik ‘r goed ûitzaog. As zij da zegt bedoelt ze eigeluk dagge veuls te dik zijt. De lieve schat ies bijna 89 mar nwooit te beroerd om un complimentje te geve. Mar ze hèt gelijk, d’r meuge best wa kilo’s af. Da geldt overigens nie aljeen veur mijn. Allejezus, veul coronakilo’s gezien al hiero. Da ziej ik trouwes liever as al die maogere plaaaanke. Agge daor un brwood tegenaon gwooit, kom ‘t er gesneeje af. Gif mijn dan mar de wa gezettere daome. Ut ies overigens statistisch beweze dat dikkere vrouwe langer leve. Manne die daor wa van durve zegge……….die leve nie langer😔

Afin, we gaon veurlwoopig wir drie daoge net doen oef we 50 km wandelen leutig vijne. En meej julli goedvinden zal ik daor probeere daogelijks hier iets over te melde. Vanzelsprekend ien ut Zunderts, oew afkomst motte naomelijk nwoooooooit verloochene💪

Mijne 3-hoek zal van tijd tot tijd wir nat genog wurre, maar ja;

Beter nat gefinished, dan niet gefinished😎

Padvinder on tour, jaor 8, dag 2

Toen ik vanmorgen opston, was ut nog aokelig waaaarum en benauwd. Vanaf kilometer 1 tot en met 50 meej vierkaaante wiele gelwoope. Nun serieuze jas ûitgedaon. Ik ben gèn aaachtien mjeer, al denk ik da af en toe nog🤓Veul ete en drienke was ut advies. Welnu, veurda ik om kwart over drie het trappenhuis van ut appartementecomplex goed en wel verlaote hoj, stopte ik al nun banaon ien munne mik. En toen we om 04.00u vertrokke waore, begon ik al aon de jeeste van drie bruine botterhamme meej ouwe kèès. Wa zeg ik bruine?? Donkerbruine, bijna zwarte botterhamme! Ut leeke wel koeikoekskes! Wa ien de lwoop van d’n dag ien willekeurige volgorde volgde, waore nun rol dextro, nun zak drop, krentebolle, roze koeke, gevulde koeke, bifi-wûsjes, un slaoike, liters waoter, AA in diverse kleure, un paore kanne melk en van allerlei frisdrank. En twaj ijsco’s😎 Mocht ik de illusie al gehad hebbe, ik goi hier nie afvalle…… Mijn buideltaske zaot tjokvol. Ik hoj vanmorgen de keus, oef nog condooms meej, oef wa vochtige doekskes. Ik kôôs veur ut leste, ik achtte de kaaaaans op halve haon meej friet grwoter……

Ûit onderzuuk ies gebleeke da manne meej baorde vaoker vremd gaon dan vrouwe meej baorde! Nuttelwooze ienformaosie? Ik denkut nie, ut was vandaog naomelijk roze woensdag en dan ies ut extra oplette geblaoze. Praaachtige ‘daomes’ meej nun verdaacht grwoote adamsappel.

Toen ik aon ut end van de etappe de Waolkade opliep zaog ik ze staon, un figuur waor ge aljeen mar van kunt drwoome, alles erop en eraon. Ze hoj un burd ien d’r haaand en daor stond op:’ik ben het spuug- en spuugzat, ik ga er vandoor en kom nooit meer terug!’ En ik dacht, ‘di ies mijn kaaans’. Dus ik zeej, ‘agge dan toch nwoooooit meer terug komt, waorum dan nie un leste intense zoen?’ En zonder iets te zegge en veurda ik ‘r aarug ien hoj, stonne wij daor te vrije, te vrije. Heej, en over de longe ai. Toen ze ein-de-lijk losliet vrôôg ik waorum ze er eigeluk vandeur wou. ‘Nou’, zeej ze meej nun zwaore stem, ‘mijn ouders vinden het nog steeds niet goed dat ik me als meisje verkleed………’ Was ik ‘r toch wir iengetrapt!!

Ge zult begrijpe da ik deur- en deurnat over de eindstreep kwaam. Nie aljeen d’n 3-hoek, mar ok de vierkaant, de rechthoek, de ronde en wa al nie mjeer, alles kletsnat!

Maar ja, beter nat gefinished, as niet gefinished💪

Padvinder on tour, jaor 8, dag 3

As ge wa langere afstaaande gaot wandele en ge wult un bietje beslaoge ten ijs komme, dan ies ut wel haaandig dagge oew eige un bietje gèèf veurbereid. Ik wit nie zeker oef ik da hier weleens verteld heb, maar veur de zekerheid nog mar ‘s dan. Ik ben nogal nun Pietje Precies. Recht ûit bed de kop onder de kraon en taaaandjes poetse. En dan ies ut tijd veur d’n talkpoejer. Ik talk m’n oksels, onder m’n buste, m’n stwoot-raaandje en m’n voete. Dan doei ik mijn sokken aon en goi ien mijn blwote kont op munne rug ien de badkaomer ligge. De bjeene omhwoog, dartug cm ûit elkaor. En dan talk ik ok m’n hol. Ik heb ‘s nun kjeer zo ien de badkaomer gelegen toen mijn dochter onverwachts biene kwaam, ze was toen un jaor oef 14/15. Die keek zo ien de Gotthardtunnel. En dan hoj ze nog geluk daddik m’n sokke aonhoj eej, aanders hoj ik daor poedelnaokt gelege. 🤓‘Wat doe jij nou?,’ vrôôg ze. ‘Nou’, zeej ik zo serieus mogelijk, ‘m’n hol poejere!’ ‘Doe normaal’, zeej ze nog, toen ze snel de badkaomer diecht trok. Wie wit meej wa veur un complex da ze weke rondgelwoope hèt….. En elke kjeer daornao as ik een langere tocht gieng lwoope, dan appte ze me; ‘En pa, hedde oew hol gepoejert?’

Onzekere Tinus as ik ben heb ik het tijdens nun Bloesemtocht ‘s ien laoge geprobeerd; dan doede jeest oew hol poejere, dan smèèrde daor un laog Vaseline overhjeen, dan wir poejere en dan nog un laog uierzalf. Veur de kleur kunde ok nog eindige meej un laog eigemaokte frambwooze-zjam van ôôs ma😎 Ik hoj drie kilometer gelwoope, toen kwaam de schuim laaaast m’n broekspijpe naor buite! Nie mjeer doen dus.

De jeeste dartug kilometer vandaog slôte naodlwoos aon op de etappe van giestere. Allejezus wa gieng ut slecht, bovendien tussen vier en acht uur vanmorgen al tot mijn balle toe natgerengerd. Toen ut vanmorgen om elf uur wir pijpesteele begon te rengere, begon ik ‘r zien ien te krijge. Drie uur tot aon de finish ien de strwomende renger gelwoope, barg op en barg af over de Zeuve Heuvele, heeeerlijk. Ut poejere hèt nie al teveul geholpen, vanaovond nog wa herstelwerkzaomhede verriechte. Over de renger gaon we nie klaoge, nun dag jeerder liete we ôôs eige vrijwillig deur alle tuinslange van Nijmegen natspuite. En ge wittut ienmiedels eej👉Beter nat gefinished, dan niet gefinished……..

Dag 4

Veurda ik begien van de week naor Nijmege kwaaam, hoj ik m’n eige nog een aerodynamisch kapsel aon laote mete. Da kan mijn kapster as gèn aaander. Laot ze nou net vandaog jaorig zen! Van harte Jacqueline !

De herstelwerkzaomheden van giesteraovond hojje hun ûitwerkieng nie gemiest vandaog. Hoegenaomd gèn last mir van gehad. Maar ja, wa wulde ok meej un vriendin die verpleegkundige ies. Ik hoj nogal veul last van erosieplakke op plaotse waor ge ze eigeluk nie wult. Gèn operatie mar hjeel vakkundig gezalfd en het driengende advies om ‘hum’ van tijd tot tijd ien un aaandere waai te legge.🤓 Verdere details goj ik oew bespaore. Ik voelde mun eige vanmorge alwir dieje knappe, charmaaante, galaaante, potente, sportieve, intelligente, jong ûitziende laot-feftiger. ‘Zet mar un streep deur “knap, potent en jong ûitziend’, zeej mijn vriendin😔 Mwa, altij nog un 6-, nie slecht toch?

Traditioneel hwoogtepunt van de leste dag ies de Zundertse leutband ‘de Lustige 5’. Hulde mannen, blijve doen!! Diegen die mijn wa beter kenne wete datter aon mijn nun talentvolle C-artiest verloren ies gegaon. Ok da heb ik vandaog ruimschoots kunnen compenseren🎤🎼 Hoewel ik ok vandaog nog veul last hoj van stijve spiere en zjeere pwoote, was di de beste van de drie daoge. Mijn geheuge en concentraosie-vermôge meuge dan wa miender zen, mijn karakter en deurzettingsvermôôge hebbe me nie ien de steek gelaote deze week. Ik heb genoten van de ontspannieng deur ienspannieng, van de pijn, van het publiek, van de voldoening, van de ontelbaore likes en (schijt)lollige reacties hier op fb. Heerlijk om op deez manier wa van me af te schrijve. Ik spreek wederom de wens ûit da onze lieve burgemeester Joyce Vermue ok wir meegeleeze hèt. Un prima les ‘Zundertse taol ien woord en geschrift’😎

Nie nat gefinished vandaog, mar wel zo trots as nun aop meej zeuve lulle m’n aaachtste krûiske ien ontvangst genôme. En ieder jaor as ik aon ut end van de 4daogse week wir trug ien d’n auto kruip, zeg ik tege m’n vriendin;’god, wa heb ik afgezien, volgend jaor 40 ien de plak van 50 kilometer’. As ik daor ien januari deur heur op geweeze wur, doei ik net oef ik heur nie hwoor en schrijf me wir gewoon hjeel eigewijs veur de feftig ien.😎

Bedankt veur jullie belangstellieng, hartverwarmend😘 Ik heb vaort en kom snel naor ôôs mwooi durpke trug😍

Neem me meej lieve schat naor ôôs durpke

Neem me meej naor waor iederjeen lacht

Neem me mee lieve schat naor ôôs durpke

Naor da durpke da steeds op me wacht

Waor da ieder oew groet en steeds glundert

Waor ik ien de Aa of Weerijs zwom

Neem me meej naor da praachtige Zundert

Want daor komt iederjeen aachterom

Neem me mee naor da praachtige Zundert

Want daor komt iederjeen aachterom