(Bron/foto’s : Veiligheidsregio midden en west brabant)

In de omgeving van de Zeepestraat in Schijf staat een stuk heide in brand. Er is veel rook. In verband met de waterwinning, de droogte en de wind zijn veel brandweervoertuigen aanwezig.

SCHADE AAN NATUUR

Er is door de heidebrand in Schijf ongeveer 1,6 hectare aan bos en heide verloren gegaan. Dat is te vergelijken met 3 voetbalvelden.

Door deze droogte is er extra veel kans op bosbranden. Kijk uit met vuur in de natuur, niet roken, geen afval weggooien, de auto niet parkeren in het hoge gras en onmiddellijk 112 bellen mocht je rook of vuur spotten! 

BRAND ONDER CONTROLE

De heidebrand bij Schijf is onder controle. Het nablussen duurt nog tot ver in de avond. Wel is het mogelijk dat het vuur ondergronds nog oplaait. Daarom blijven we de komende dagen alert in dit gebied. Op dit moment zijn meer dan 100 brandweerlieden aan de slag. Ook is er een flink aantal collega’s van andere hulpdiensten ter plaatse; politie, GHOR, gemeente, natuur- en waterbeheerders etc.. Omdat het werk in dit soort temperaturen zo zwaar is hebben we uit voorzorg een medische post ingericht. We zorgen er natuurlijk voor dat onze mensen op tijd afgelost worden. Naar alle waarschijnlijkheid wordt de handcrew later vandaag nog ingezet.

LICHTPUNTJE

Het lijkt erop dat de brand zich niet meer uitbreidt. Zowel het bestijden van de linker als van de rechterflank verloopt naar wens. Er is wel flinke rookontwikkeling. Blijf uit de rook en sluit bij overlast ramen, deuren en ventilatie. Blijf uiteraard ook uit het gebied weg. 

NL alert blijf uit de rook en blijf uit het gebied
NL-alert melding met waarschuwing blijf uit de rook en blijf weg uit het gebied

dronebeeldluchtfoto omvang heidebrand vanuit een drone

SPECIALE NATUURBRANDBESTRIJDINGS VOERTUIGEN

Bij het bestrijden van natuurbranden worden speciale voertuigen ingezet. Naast de ‘gewone’ tankautospuiten worden bij deze brand diverse terreinwaardige tankautospuiten en verkenningsvoertuigen ingezet. Ook zijn voertuigen aanwezig die ervoor zorgen dat grote hoeveelheden water het bos ingereden kunnen worden (zie foto). Naast de tientallen brandweercollega’s zijn ook politie, de GHOR, het waterschap en natuurbeheerders aanwezig. De collega’s van de ‘handcrew’ zijn onderweg. Deze natuurbrandspecialisten bestrijden de brand op plekken waar de brandweervoertuigen niet kunnen komen. Zojuist is de drone de lucht ingestuurd zodat we goed inzicht kunnen krijgen in de omvang van de brand.

Water Tank Haakarm
voertuig waarmee water het bos in gereden wordt