(Bron: internetbode – Foto: Rijsbergse Vliegerdagen)
Door: Charles Luijten

René Baremans, voorzitter van Stichting Rijsbergse Vliegerdagen, echtgenote Petra en dochter Ilse winden er geen doekjes om: het gezin is helemaal gek van de vliegersport. Vol verwachting kijkt het drietal uit naar de twaalfde editie van de Rijsbergse Vliegerdagen komen weekend.

Het is zijn grootste hobby. Van de vliegersport kan de 65-jarige René Baremans maar geen genoeg krijgen. “Het is een besmettelijk virus,” stelt hij. “Ook mijn vrouw Petra en dochter Ilse hebben de vliegerkoorts.”

Wiskundige berekeningen
Vliegeren was reeds in vroeger tijden behoorlijk populair. Vaak een bezigheid van de schooljeugd en dan vooral tijdens de vakantietijd. Menig vlieger werd in de beemden langs de Aa of Weerijs in de maand augustus opgelaten. Wie eraan meedeed, moest de benen onder de kont vandaan lopen om er de wind onder te krijgen. “Dat het vliegervirus is overgeslagen naar volwassenen, daarvan kunnen we in Rijsbergen al twaalf jaar getuige zijn,” zegt René Baremans. In Rijsbergen was lang sprake van Vliegerclub ‘t Hoekske Omhoog met Piet van de Riet als voorzitter. Wat Breda betreft: daar golden vooral de Gasthuisvelden halverwege de vorige eeuw als een vertrouwd en veel gebruikte oplaatplaats voor vliegers.

René Baremans vertelt hoe hij de smaak van vliegeren te pakken kreeg. “Zo’n jaar of dertig geleden zijn we ooit eens in Zeeland op vakantie geweest. Daar ontmoette ik een vliegeraar en vervolgens is het helemaal uit de hand gelopen. Ik vond het vliegeren geweldig en eenmaal terug thuis begon ik meteen met het maken van een vlieger. Deze bestond uit dunne latjes en krantenpapier. De staart was niet veel meer dan een stuk touw met bosjes gras eraan om de vlieger in de lucht stabiel te houden. Inmiddels is er wel het één en ander veranderd. De vliegers van vroeger zie je niet meer. Nu maken vliegerbouwers vooraf wiskundige berekeningen en gebruiken zij heel ander materiaal. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat wanneer je eenmaal op het veld staat het kindergevoel een beetje terugkomt,“ vervolgt hij. Voor de geboren en getogen Rijsbergenaar uit de Risten kan het komende weekend niet snel genoeg beginnen. 

Komende zaterdag en zondag worden op Tiggelt voor de twaalfde keer weer de Rijsbergse Vliegerdagen gehouden. “Blij dat het weer kan,” aldus René Baremans. “Vanwege de coronapandemie kon de voorbije jaren geen enkele meeting doorgaan. Iedereen staat nu te springen.” Samen met een viertal andere vliegerzotten vormt hij het bestuur van de Stichting Rijsbergse Vliegerdagen dat deze keer maar drie maanden tijd had om het internationale vliegerfestival op poten te zetten. Het festijn zich opnieuw af op de gronden van de familie Michielsen en daar is het gezelschap ontzettend blij mee. De deelnemers aan het festival komen uit diverse landen en uit alle lagen van de bevolking. “Via Internet hebben we contact met elkaar. Sommigen komen al vanaf het allereerste begin naar Rijsbergen. Komend festival hebben we er overigens nieuwe attractie bij. Komende zaterdag houden we een lichtjesavond. Daar hebben we enkele maanden geleden mee geëxperimenteerd en deze is beslist de moeite waard.” 

Rijsbergse Vliegerdagen, zaterdag 20 augustus en zondag 21 augustus. Ga voor meer informatie naar www.rijsbergsevliegerdagen.nl.