(Bron: internetbode – Foto: Erwin Martens)
Door: Charles Luijten

 Ze waren zaterdag voor het laatst bijeen: de vrijwilligers die zich in 2019 inzetten voor de 42ste editie van de Boerendag.

Dat was meteen ook de allerlaatste editie van de Boerendag waarvan in 1977 de eerste uitgave was. Voor Rijsbergen mag het verlies van de Boerendag een fikse aderlating worden genoemd. Het is echter niet anders. Op 3 augustus 2019 loeiden de koeien, hinnikten de voor oude karren en werktuigen aangespannen paarden en klonken de orgelklanken van de nostalgische draaimolen op het evenemententerrein aan de Tiggeltsebergstraat voor de allerlaatste keer. 

Oproepen

Ondanks herhaalde oproepen om er nieuwe hulpkrachten bij te krijgen, bleef daarvan elk resultaat uit. Noodgedwongen moest de stekker uit het evenement worden getrokken, al heeft het coronavirus bij dit besluit ongetwijfeld meegespeeld.

Vrijwilligers

Het bestuur van de Stichting Boerendag vond dat zij er niet omheen kon om op waardige manier afscheid te nemen van de vrijwilligers die zich in 2019 voor de laatste keer voor het evenement inzetten. Verschillende vrijwilligers deden dat hiervoor al menig jaar aaneen. 

‘Goei kaomer’

De meeting vond plaats in de zogeheten ‘goei kaomer’ van de Karkooi, voorheen dienende als opslag van boerenwerktuigen en gereedschappen, maar inmiddels omgebouwd tot een museum waarin alle attributen die doorgaans op de Boerendag waren te bewonderen dan wel werden gebruikt nu zijn tentoongesteld. Het is de moeite waard er een bezoek te brengen. De rondleiders hebben niet te klagen over de belangstelling tot nu.

Emotie

De dankavond vond afgelopen zaterdag plaats. Aan de uitnodiging was massaal gevolg gegeven. Het overgrote deel van het vrijwilligerskorps meldde zich, doorgaans in gezelschap van partner, rond de klok van half vijf om tot tien onder het genot van een hapje en een drankje herinneringen op te halen aan de Boerendag in voorbije jaren. Sommigen met enige emotie, en dat was met name te merken bij hun rondgang door de expositieruimte.