Foto: Wethouder Judith Kuijpers van de Gemeente Zundert. (Foto: Charles van Campenhout)

(Bron: internetbode – Foto: Charles van Campenhout)
Door: Tess Mutsters

Voor wethouder Judith Kuijpers van de Gemeente Zundert is de Week van Lezen en Schrijven een erg belangrijke week.
Volgens haar is het belangrijk dat mensen zich bewust worden van het probleem.
Veel mensen weten namelijk niet dat dit speelt.

Ongeveer één op de zes mensen is laaggeletterd, of heeft veel moeite met het gebruiken van computers en andere digitale apparaten. Wethouder Judith Kuijpers is duidelijk geschrokken van dat cijfer.
Loop je door de supermarkt en kom je tien mensen tegen, dan is de kans dus groot dat minstens één van hen laaggeletterd is.

Het bewustzijn over dit probleem is laag. Zonde, want het is een groot probleem. “Je bent echt niet dom als je laaggeletterd bent,” vertelt ze. De wethouder wil laaggeletterden aanmoedigen om hulp te zoeken. “Iedereen heeft wel wat. Je hoeft je niet te schamen als je laaggeletterd bent.
Aarzel niet en zoek naar hulp.

Je bent te leuk en te mooi om het niet te doen. Er is voldoende ondersteuning, dus pak die aan.” Deze week is ook voor de gemeente erg belangrijk. Zo spreekt Kuijpers met verschillende mensen die laaggeletterd zijn of waren. Op die manier kan het college de hulp die de gemeente biedt nog beter afstemmen op de mensen die het nodig hebben.

“In onze gemeente mag iedereen zijn wie hij of zij wil zijn. We willen dat iedereen mee kan doen. Daarom is het belangrijk dat taal geen struikelblok vormt,” vertelt ze.