raadhuis zundert

(Bron/foto: gemeente Zundert)

Honderden mensen die in Breda, Drimmelen, Moerdijk en Zundert dicht bij de windmolens langs de A16 wonen, krijgen binnenkort gratis bomen en heesters aangeboden. In het voorjaar 2022 vond een succesvolle eerste proef plaats waarbij ruim 200 bomen zijn uitgedeeld rond de windparken Hazeldonk-West en Hazeldonk-Oost. Met de gratis beplanting wordt geïnvesteerd in het landschap rond de A16 waar dit jaar in totaal 28 windmolens komen. Die afspraak hebben de vier gemeenten Breda, Drimmelen, Moerdijk en Zundert samen met lokale stichtingen, wijk- en dorpsraden, provincie en de ontwikkelaars gemaakt. De ontwikkelaars van de windmolens bekostigen de beplanting.

De biologisch en lokaal geteelde bomen en heesters worden kosteloos aan particulieren aangeboden en aangeplant. Geselecteerde bewoners ontvangen binnenkort een brief met meer informatie. Via de website van Energie A16 kunnen zij hun interesse aangeven, en een keuze maken voor maximaal 4 bomen en/of heesters die zij kunnen laten planten op eigen grond. In totaal krijgen ongeveer 900 woningen de kans om de gratis bomen te bestellen.

Over Energie A16

 

Langs de A16 werken vier gemeenten (Breda, Drimmelen, Moerdijk en Zundert) samen met inwoners aan schone energie. Naar verwachting draaien begin 2023 de windmolens. De windmolens wekken dan samen naar schatting een vermogen op dat gelijk staat aan het verbruik van minimaal 100.000 huishoudens.
Een kwart van het rendement uit de windmolens wordt geïnvesteerd in lokale energieprojecten: energie besparen en energie schoon opwekken. Drie lokale stichtingen in Drimmelen, Moerdijk en Zundert, vier Bredase wijk- dorpsraden en de gemeenten helpen om de projecten te realiseren.