(Bron/foto: Voetbal Vereniging Rijsbergen)

Afgelopen week zijn 9 deelnemers geslaagd voor de reanimatie/AED cursus die werd gegeven door instructuur Mark Gijze in samenwerking met Stichting Zundert Hartveilig. Een erg leerzame en waardevolle cursus. Eén van de cursisten was Ron Verheijen, die vorig jaar nog getroffen werd door een hartstilstand. De club is bijzonder trots dat hij deze cursus heeft gevolgd en dankbaar dat hij nog altijd in ons midden is. Lees hieronder zijn indrukwekkende verhaal en zijn terugblik op de reanimatiecursus:

” 9 oktober 2021 was een gewone zaterdag, eerst naar VVR om te kijken bij onze kinderen, in de middag een rondje op de mountainbike met mijn vaste fietsmaat. Die middag was ik al niet lekker en om 16:43 zakte ik in bijzijn van mijn vrouw, een vriend en 4 kinderen in elkaar. Mijn hart was aan het fibrileren en mijn bloedcirculatie was gestopt. Mijn vrouw belde direct 112, rende naar onze buurman en zo begon de reanimatie en alles wat daarop volgde, ambulance was er binnen 2 minuten, politie, inwoners die in de app groep zitten en een melding hadden gehad waren zeer snel bij ons huis.

Na 18 minuten reanimeren, 8 schokken en iedereen die voor me wilde blijven vechten kreeg ik weer een eigen hartslag en werd ik met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Dankzij het snelle handelen van iedereen ben ik er nog steeds en neemt mijn dankbaarheid voor al deze mensen iedere dag toe.

Een korte tijd geleden kwam er een mail vanuit VVR dat er een reanimatiecursus werd aangeboden. Na mijn ervaring vond ik het naar mezelf een verplichting om mee te doen, ook al wist ik dat het wel taai zou worden.

2 avonden op 13 en 14 december werd ik (met nog 8 andere deelnemers) meegenomen in het reanimatie verhaal + AED. De 1e avond werd alleen het reanimeer gedeelte behandeld. Dit was voor mij toch wel byzonder om te zien maar ook wel fijn aan de andere kant om het te leren.

Op avond 2 werd naast de reanimatie ook de AED behandeld.

Omdat beide acties bij mij lang en vaak zijn uitgevoerd werd deze avond voor mij wel pittig en emotioneel. Toch deed het mij goed om de andere deelnemers bezig te zien en zo te ervaren wat er die middag met mij gedaan is.

Ook werd door sommige deelnemers mijn voorbeeld aangehaald om juist met deze cursus mee te doen, dan heeft mij ook wel geraakt.

Er zijn veel mensen die deze cursus gehad hebben, in een app groep zitten en/of al eens een reanimatie gedaan hebben., ik zou het dan ook andere mensen aanraden om zeker eens een cursus te volgen ”.