(Bron/foto: Voetbal Vereniging Rijsbergen)

Waar voor de meeste de zomervakantie nog moest beginnen startte de selectie van VVR op zondag 31 juli haar voorbereiding voor het voetbalseizoen 2022/2023. In het nieuwe seizoen een nieuwe hoofdtrainer voor VVR 1 in de persoon van Thomas de Ridder en bij VVR 2 zwaait Ruud Martens het nieuwe seizoen de scepter. Naast de hoofdtrainers is ook de verdere begeleidingsstaf vernieuwd. Kees Daemen en Martijn van de Broek zijn de leiders bij VVR 1. Marc Roelands vervult dezelfde rol bij VVR 2 en Roel van der Veen en Kelly Verhaard zorgen voor de verzorging. Corne Hereijgers is het vertrouwde gezicht letterlijk langs de lijn bij VVR 1 als assistent-scheidsrechter. Niet alleen vele mutaties in de begeleidingsstaf maar ook in de selectie. Een aantal “oud” gediende hebben afscheid genomen van het selectievoetbal en een paar spelers hebben de vleugels uitgewaaid en zijn buiten sportpark de Laguiten hun kunsten gaan vertonen. Daar waar VVR 1 doelman Bram Janssen vorig seizoen als trainer van de JO19-1 spelers voorbereide op de stap naar de selectie, zijn het nu zijn teamgenoten binnen de selectie. Kortom een sterk verjongde selectie met zelfs nog 1ste jaars jO19 spelers in de selectie.

Het nieuwe seizoen begon zoals gezegd al op zondag 31 juli. Dit i.v.m. het Sandraudiga Toernooi wat dit seizoen vroeg plaats vond doordat Moerse Boys al vroeg aan de competitie moest starten. Voor de nieuwe hoofdtrainer een mooi moment om alle spelers die niet op vakantie waren aan het werk te zien tijdens dit toernooi. Na het toernooi startte de voorbereiding op het nieuwe seizoen. VVR dat dit seizoen door de degradatie vanuit de 3de klasse uitkomt in de 4de klasse C. Met 6 weken voor de boeg, enkele oefenwedstrijden (Terheijden en Reeshof) en bekerwedstrijden (DIOZ, Rimboe en Wernhout) werd voorbereid naar de 1ste competitiewedstrijd tegen UVV’40. Daar waar alle vereniging uitdagingen hadden met spelers die op vakantie gaan en/of terugkomen was dat bij VVR niet anders. Gelukkig voor VVR waren de laatste weken van het seizoen de meeste spelers terug van vakantie. Hierdoor konden we in deze week goed werken aan de speelwijze voor het nieuwe seizoen. Iedereen was ook wel benieuwd hoe ver de verjongde selectie van het vlaggenschip uit Rijsbergen zou zijn.


Daarom een mooie test tegen mede-degradant uit de 3de klasse UVV’40. Dit resulteerde in een 0-2 overwinning. Appeltje eitje zou je zeggen maar dat was het zeker niet. VVR dat zeker de eerste 30 minuten goed de opbouw van UVV’40 kon verstoren, resulteerde in een 0-2 voorsprong bij rust. Na rust was het UVV’40 dat opzoek ging naar de aansluitingstreffer en was het VVR dat probeerde met counters de voorsprong uit te breiden. Beide slaagde niet in om te scoren waardoor er een 0-2 overwinning werd behaald. De 2de wedstrijd van het nieuwe seizoen was tegen de kampioen uit de 5de klasse TVC Breda. De eerste thuiswedstrijd van het vlaggenschip op sportpark de Laguiten. Het was wederom VVR dat op een 2-0 voorsprong. Deze keer moest het wel een tegentreffer incasseren. Maar wederom mocht de selectie van VVR 3 punten bijschrijven. Wedstrijddag 3 was wederom een promovendus uit de 5de klasse Neerlandia’31 uit Dorst. Geloof het of niet maar weer had VVR een 0-2 voorsprong. De 2de helft speelde Neerlandia’31 alles of niets en dit resulteerde in de aansluitingstreffer. Gelukkig maakte VVR nog de bevrijdende 1-3 waardoor er in de ranglijst 3 gespeeld, 9 punten stond. Op wedstrijddag 4 was het HBSS dat op bezoek kwam in Rijsbergen. Deze ploeg stond stijf onderaan. Veel doelpunten tegen en weinig gescoord. Een 6-0 overwinning volgde. Wat de spelers al zeiden of er moet versterking bij of we zullen de competitie niet uitspelen. Na wedstrijddag 8 was het dan zover en heeft HBSS zich teruggetrokken uit de competitie. Deze punten en doelpunten werden bij alle ploegen uit de stand gehaald.


Tijdens wedstrijddag 5 ging VVR op bezoek bij VCW in Wagenberg. VVR kwam snel op voorsprong en werd geholpen door een vroege rode kaart voor een speler van VCW. VCW hield de ruimte goed dicht waardoor het niet zo’n eenvoudige overwinning werd als de uitslag doet vermoeden namelijk 0-3. VVR is nog steeds ongeslagen. 15 punten, 16 keer gescoord en nog slechts 2 tegendoelpunten. Na VCW kwam WDS’19 op bezoek. Deze ploeg stond 4de in de ranglijst. Een mooi moment om te kijken waar we als jonge groep staan. De eerste helft was voor VVR en de 2de helft voor WDS’19 waardoor een 1-1 uitslag het terechte gevolg was. Op wedstrijddag 7 mocht VVR op bezoek in Galder. De ploeg waar hoofdtrainer Thomas de Ridder vorig seizoen nog verantwoordelijk was voor de prestaties van de selectie van Gesta. Gesta die wat wou laten zien en met veel fysieke kracht en duels probeerde het spel van VVR te ontregelen. VVR kwam nog wel op voorsprong. Werd er een doelpunt terecht afgekeurd van VVR in de 1ste helft waardoor een 0-1 ruststand op het scorebord stond. VVR kon de voorsprong niet uitbreiden en Gesta creërde ook weinig kansen. Het was toch in de 84ste minuut een afgeslagen corner die goed werd binnengeschoten waardoor het 1-1 werd. Ook in de 2de helft was er nog een voordeelmoment wat de scheidsrechter van dienst te snel affloot waardoor het doelpunt van Renzo Roelands niet telde. Een 1-1 uitslag maar nog steeds ongeslagen!


Op wedstrijddag 8 kan VVR de prijs van het seizoen pakken, namelijk de 1ste periode. Riel kwam op bezoek in Rijsbergen en ook Chaam en Viola hadden nog kans op de periodetitel als ze zelf zouden winnen en de ploeg uit Rijsbergen zou verliezen. Een 8-3 overwinning na een 6-1 ruststand. Had Riel een collectieve Offday of speelde VVR 1 zo sterk? Een combinatie van beide factoren wat de 1ste prijs opleverde. Een klein feestje mocht gevierd worden. Maar niet te lang want een week later stond de uitwedstrijd tegen Chaam op het programma. De ploeg van oud VVR speler Karel Damen. Op dinsdag kwam het bericht dat HBSS zich had teruggetrokken. Meteen was natuurlijk de vraag wat doet de KNVB met de behaalde periodetitel. Al snel kwam het verlossende bericht vanuit Zeist dat VVR de periodetitel mocht behouden. Sowieso een toetje aan het eind van het seizoen. Zondags stond de lastige wedstrijd op het programma in Chaam. Het werd nog iets lastiger na de rode kaart (2x geel) van Roy Hereijgers. Binnen het 1ste kwartier na rust keek VVR tegen een 2-0 achterstand. VVR ging nadrukkelijk opzoek naar de aansluitingstreffer en kreeg een paar kansjes alleen de bal wou er niet in. Natuurlijk kreeg Chaam ook een aantal mogelijkheden maar speelde het niet goed uit. Tot de 83ste minuut en VVR de 3de goal rond haar horen kreeg.


Een week later volgde opnieuw een test nu moest VVR (nr. 3) het tegen Viola (nr.2) opnemen. Tegen Viola wat een lastig bespelen ploeg was speelde VVR wellicht de beste wedstrijd van de 1ste seizoenhelft. Wellicht niet het beste voetbal maar ze werkte wel als team heel goed samen. Een prima reactie op de nederlaag van een week eerder waar de jonge groep wat werd afgetroefd door de iets volwassener spelende Chaam. Met een 2-0 overwinning in de laatste thuiswedstrijd van de 1ste seizoenhelft. Er stond nog 1 uitwedstrijd op het programma. De uitwedstrijd tegen Pretioria R. FC uit Rotterdam. Hiervoor werd een bus door de vereniging beschikbaar gesteld. De 1ste helft liet Pretiora R. FC zien over een aantal goede spelers te beschikken. Waardoor het VVR vaker dan haar lief was terug  dwong op eigen helft. Ook de 1-0 ruststand voor Pretoria R. FC was niet onverdiend. Het was ook de eerste keer dat VVR achter kwam te staan. In de 2de helft namen de krachten van de ploeg uit Rotterdam iets af en werd VVR iets sterker. Al snel volgde de 1-1 en 4 minuten voor tijd maakte de invallers Tygo de Koning en Renzo Roelands het verschil en de winnende treffer. Hierdoor sloot VVR de 1ste seizoenshelft met een overwinning af en met een 2de plaats achter de koploper Chaam die weliswaar een wedstrijd meer gespeeld heeft.


Terugkijkend tot nu een seizoen boven verwachting. Een geheel vernieuwde selectie die moet wennen aan elkaar, een nieuwe speelwijze en ook veel jeugdspelers die zich moeten aanpassen aan het seniorenvoetbal. In ieder geval een prijsje gehaald in de vorm van een periodetitel. We zijn natuurlijk nog niet halverwege de competitie. Na de winterstop staan de wedstrijden tegen SAB (22 januari) en PCP (29 januari) nog op het programma. Daarna volgt de terugronde.

Voor nu wensen wij namens de selectie iedereen fijne feestdagen toe en een sportief en gezond 2023.