Allereerst willen wij namens Team Markdal de lezers al het goeds wensen voor 2023!

In de week van 26 december 2022 tot 1 januari 2023 reden wij naar 549 meldingen in ons teamgebied.

– 9 keer zijn wij ter plaatse geweest bij een daadwerkelijke woninginbraak. De afgelopen week zagen wij dat er in de dorpen rondom Breda veel inbraken gepleegd werden. Houd er rekening mee dat dit niet alleen in de nacht is. De inbreker ‘werkt’ ook overdag en aan het begin van de avond. Probeer waardevolle spullen zo veel mogelijk uit het zicht te bewaren en draai de deuren op slot. Wanneer wij ter plaatse komen bij een woninginbraak zullen wij altijd contact leggen met de collega’s van de Forensische Opsporing. Zij hebben de expertise om gedetailleerd onderzoek te doen.

– 23 keer kregen wij een melding van een verward persoon. Wij proberen om te onderzoeken wat er aan de hand is, leggen contact met ketenpartners en bepalen wat de meest passende hulp is.

Vaak wordt er op straat naar ons geroepen dat we sneller moeten optreden, of dat we bang zijn. Echter zijn er een aantal omstandigheden waar wij extra rekening mee moeten houden. Uniformen, mensen dichtbij en fysiek contact zijn vaak triggers voor mensen met psychische problematiek. Wij proberen daarom zo zorgvuldig en geduldig mogelijk met hen om te gaan. Dit kan soms wat langer duren.

– Vanzelfsprekend hebben wij heel wat meldingen over vuurwerk gekregen. De 69 meldingen die ik in het overzicht heb gezet, zijn gerelateerd aan geluidsoverlast door vuurwerk.

– 10 personen zijn gepakt met het rijden onder invloed. Dit kan zijn het rijden wanneer je te veel alcohol gedronken hebt, drugs hebt gebruikt of medicatie gebruikt waarmee je niet mag rijden. Wanneer iemand te veel alcohol heeft gedronken laten wij hen blazen op het ademanalyseapparaat. Wanneer een persoon drugs of medicatie gebruikt heeft, nemen wij bloed af waarna dit getest wordt bij het NFI (Nederlands Forensisch Instituut). Aan de hand van de uitslagen krijgt iemand passende vervolging.

Bron: Polititeam Markdal