(Bron/foto’s : Zundert Breed – Charles van Campenhout)

De een gaat naar de voetbal, woonboulevard of anders, de ander gaat naar Gino Mutsters in Zundert

Naar Gino Mutsters? Ja zeker. Daar staan een tal van werkende orgels opgesteld in een hal. Deze orgels zijn geen orgels die in een winkelstraat staan met een orgelman die het koperencentenbakje op en neer beweegt om geld erin te ontvangen. Dit zijn dansorgels. Een daarvan werd in het verre verleden in Rijsbergen bij het toenmalige restaurant Napoleon vaak aangezet.

In het midden van deze hal rijen met tafels en stoelen. Maandelijks zijn er open-inloopmiddagen waar liefhebbers kunnen komen genieten van de authentieke orgelklanken en een koffie, pilske of ander lekkers. Afgelopen zondag was het weer een inloopmiddag. Gino weet niet wat het afgelopen zondag was maar het was onverwacht erg druk. Van verre komen er mensen om naar de klanken te luisteren en te ontspannen, te dansen of zelfs te breien. Het kan en mag allemaal.

Gino Musters is in zijn dagelijkse werk schilder van beroep en dit is een uit de hand gelopen hobby. Deze hobby is door zijn opa gekomen. Inmiddels behoort Gino tot de derde generatie die dansorgels verzamelt. Gino heeft 10 dansorgels, waaronder ook een mobiel dansorgel plus enkele andere orgeltjes. Hij koopt ze op, herstelt ze en stelt ze dan ten toon. De meeste die in bezit zijn werken met speciaal geponste en opvouwbare kartonnen boeken, die tussen twee rollen doorlopen. Doordat er lucht doorheen geblazen wordt, wordt er een ventiel geopend. Zo wordt het instrument aangestuurd en doet het wat het moet doen. Geluid geven. Ook zijn er enkele dansorgels die meer van de modernere tijd zijn. Deze zijn (oude) computer gestuurd.

De vele instrumenten die op zo’n orgel staan geven een heel orkest weer. Een mooie hobby waarbij Gino veel mensen blij mee maakt.

Ook een open-inloopmiddag bij wonen?
Kijk even op zijn facebook pagina. https://www.facebook.com/gino.mutsters

stuiverzandseweg 48 Klein Zundert