Home Lezing heemkundekring de Drie Heerlijkheden

  Lezing heemkundekring de Drie Heerlijkheden

  453
  Kaart niet beschikbaar

  Datum/Tijd
  Date(s) - 2 mei 2023
  19:30

  Locatie
  Bij cafe zaal Schuttershof

  Categorieën Geen Categorieën


  (Bron/foto: Heemkundekring de Drie Heerlijkheden)

  Lezing Joep Henneboel

  Op 2 mei 2023 houdt Frits Barend een lezing over Joep Henneboel. Joep werd geboren te Berge in Duitsland en groeide op in een streng katholiek milieu. In Nazi Duitsland werd hij “gedwongen” geplaatst bij de Grüne Polizei. Hij werd gestationeerd in Amsterdam en kreeg daar opdracht om te helpen bij razzia’s. Vanuit zijn sterke geloofsovertuiging was hij het niet eens met deze opdrachten. Hij zocht contact met verzetsmensen om hen te waarschuwen voor de razzia’s en bracht zichzelf daardoor in groot gevaar. Door zijn acties werden honderden mensen gered van deportatie. Onder hen ook veel geestelijken, Broeder Bavo van de Trappisten van Zundert was een van hen. Ook de moeder en broer van Frits Barend zijn door hem gered.

  Voor al zijn acties is hij als één van zes Duitsers onderscheiden met het Nederlands Verzetsherdenkingskruis. De laatste jaren van zijn leven heeft Joep in Klein Zundert gewoond en is daar op 3 augustus 1990 overleden. Joep ligt aldaar begraven op de Rooms Katholieke begraafplaats.

  De lezing wordt gehouden in Café-zaal Schuttershof, Klein Zundertseweg 38, Klein Zundert en is ook toegankelijk voor niet leden. Niet leden betalen een bijdrage van € 5,00 per persoon. Zowel leden als niet leden moeten zich van te voren opgeven door een e-mail te sturen naar opgavededrieheerlijkheden@gmail.com onder vermelding van “Lezing” én uw naam én adres. Niet leden betalen de bijdrage vooraf op: IBAN: NL73RABO0145356345 t.n.v. De Drie Heerlijkheden o.v.v. uw naam en Lezing Frits Barend.
  De lezing op 2 mei 2023 vangt aan om 19.30 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur.