Bijdrage door Twan van Duijnhoven

Als secretaris van de Heemkundekring De Drie Heerlijkheden heb ik enkele jaren geleden een aantal olifantenpaadjes binnen de gemeente Zundert in beeld gebracht. Ook ik maak regelmatig gebruik van die olifantenpaadjes tijdens mijn frequente wandelingen binnen en buiten de gemeente Zundert. Maar misschien eerst even een toelichting op wat olifantenpaadjes zijn. Wikipedia meld daarover: “Een olifantenpad of olifantenpaadje soms ook wel afstekertje genoemd is een niet-officieel fiets- of wandelpad dat onbedoeld door gebruikers van de reguliere fiets- en wandelpaden in de loop van de tijd wordt gecreëerd.
Meestal ontstaat een dergelijk pad in een stuk groen, om zo een stuk van de officiële route af te kunnen snijden. Olifantenpaden ontstaan doordat meerdere wandelaars of fietsers afzonderlijk van elkaar op dezelfde manier een route kiezen, die de officiële route afsnijdt.
Wanneer zich eenmaal een zichtbaar spoor heeft gevormd volgen meer mensen het spoor en ontstaat er een pad. Slechts vijftien wandelaars of fietsers zijn al genoeg om zo’n beginnend spoor te vormen. Het blijkt dat olifantenpaden vooral voorkomen wanneer gebruikers hun bestemming in zicht krijgen.
Verder zijn olifantenpaden nooit langer dan de officiële route. In stedelijk gebied zijn olifantenpaadjes niet altijd zichtbaar vanwege de verharde ondergrond. De breedte en mate waarin het pad is uitgesleten is een indicatie van hoe vaak de route gebruikt wordt. Soms worden olifantenpaden na verloop van tijd geplaveid. Olifantenpaadjes zijn vernoemd naar de typische eigenschap van olifanten om altijd de kortste weg te kiezen, waardoor een zichtbaar pad in de begroeiing wordt uitgesleten. Doordat mensen identiek gedrag vertonen, ontstaan overal waar zij zich begeven vergelijkbare paden.”

En dan is het leuk om te zien dat er zomaar spontaan een nieuw olifantenpaadje ontstaat. Enkele jaren geleden is net voorbij de brug over de Aa of Weerijs in de Hogestraat in Rijsbergen al een nieuwe ontstaan.
Nu weer een nieuwe bij de fietspad langs de Aa of Weerijs vanuit Rijsbergen naar Zundert, net na het wandelbruggetje over de Aa of Weerijs. Nog maar zeer pril, maar de contouren van het olifantenpaadje zijn inmiddels goed te zien. Het is algemeen bekend dat de schuine zijde van een rechthoekige driehoek korter is dan de twee andere zijden samen.
Dus waarom als wandelaar het fietspad volgen als je lekker over het gras een stuk kunt afsnijden. Op de onderstaande afbeelding enkele foto’s van het olifantenpaadje genomen op 17 maart 2021.
Links: het olifantenpaadje ingetekend in afbeelding vanuit Google Maps.
Midden boven: het olifantenpaadje gezien vanuit de richting Rijsbergen.
Midden onder: het olifantenpaadje gezien vanuit de richting Zundert.
Rechts: midden op het olifantenpaadje gezien vanuit de richting Zundert.

Meer olifantenpaadjes zijn te vinden op: https://www.dedrieheerlijkheden.nl/informatie/verhalen/olifantenpaadjes/

(Bron en foto: Twan van Duijnhoven)