(Bron/foto: Politie basisteam weerijs)

We zijn dik tevreden over het aantal ingeleverde messen wat in onze tonnen is gedropt tijdens de wapeninleveractie #dropjeknife!

Op veel politiebureaus en soms op andere plaatsen kon je in de week van 11 tot en met 17 oktober 2021 je steek-, slag- en stootwapen straffeloos en anoniem inleveren.
Wilde je een vuurwapen inleveren dan moest je even bellen en kwamen we het onopvallend ophalen.Dat hebben 460 mensen gedaan!
Nou ja, in ieder geval zijn er in totaal 460 wapens en andere linke spullen ingeleverd. Vooral veel messen en zwaarden, en dat was nou juist de bedoeling. Veel jongeren lopen met een mes of zelfs met zwaarden op straat omdat ze op de een of andere manier denken dat dat hoort. Maar jammer genoeg is dat al vaak uitgemond in een steekincident met alle gevolgen daarvan. Niet alleen voor de dodelijke of zwaargewonde slachtoffers en familie maar ook voor de daders en hun familie. Als je een wapen bij je hebt dan is de kans groot dat je hem ook gaat gebruiken.

Je komt in diepe problemen en gooit zelfs heel je leven in de sloot. Je kan straf krijgen en natuurlijk een strafblad. Weg toekomst
De vele incidenten was de aanleiding om de actie landelijk te houden. In heel Nederland zijn honderden steek, -slag en stootwapen ingeleverd. Daarnaast hebben we tientallen vuurwapens opgehaald bij mensen. Resultaten
In het begin leek men nog wat huiverig maar later in de week werden de kliko’s goed gevuld. Een paar keer te goed want er kwamen ook een doorgeladen vuurwapen en een handgranaat uit de ton. Dat was dan niet de bedoeling

434 steek, -slag en stootwapen en overige voorwerpen. Daaronder vallen onder steekwapens (276) en zwaarden(17), de wapens die veel onder de jeugd aangetroffen worden. Verder ook nog eens 26 vuurwapens (16 handvuurwapens en 10 geweren).

Een overzicht 268 steekwapens
17 zwaarden
8 werpmessen
4 bijlen
8 ploertendoders
5 wapenstokken
6 pepperspray
2 katapulten
7 boksbeugels
33 imitatievuurwapens
53 licht-, gas- en veerdrukwapens
2 granaten (1 scherpe en 1 oefen)
10 geweren
16 handvuurwapens
21 overig (zweep, blaaspijp, taser, martial art wapen)
Munitie