Foto: Bart Pörtzgen van het Brabants Landschap en Jack Roelands van Cultuurlandgoederen planten een winterlinde in de Pannenhoef. (Foto: Stichting Cultuur Landgoederen Zundert)

(Bron: internetbode – Foto: stichting cultuur landgoederen Zundert)
Door: redactie internetbode

Landgoed de Pannenhoef in Rijsbergen is sinds december drie bijzondere bomen rijker. Twee appelbomen van een zeer oud appelras hebben een plekje gekregen in het pas aangelegde voedselbos. En een winterlinde heeft zijn wortels gevonden vlakbij de boombank in het weiland bij de Zwarte Schuur van het Brabants Landschap. De bomen zijn geplant op initiatief van Stichting Cultuur Landgoederen Zundert. De winterlinde werd geschonken door Vereniging Treeport uit Zundert.

Boom als dank voor gastvrijheid

Het is inmiddels een goede traditie geworden dat Stichting Cultuur Landgoederen in december een winterlinde plant op één van de Zundertse Landgoederen. “Je kunt het zien als afsluiting van de culturele activiteiten die wij dat jaar op de landgoederen hebben georganiseerd én als bedankje voor de landgoedeigenaren voor hun gastvrijheid,” aldus voorzitter Ad de Klerk. “Ondanks het feit dat dit jaar door corona veel activiteiten niet door konden gaan, wilden we deze traditie in ere houden.” Na landgoed de Moeren, de Oude Buissche Heide en de Vloeiweide is nu ook de Pannenhoef een winterlinde rijker. “Als extraatje hebben we, samen met de boswachters van het Brabants Landschap, nog twee appelbomen aangeplant in het voedselbos,” vertelt de Klerk. “De appelbomen hebben de prachtige namen ‘Glorie van Holland’ en ‘Lombarts Calville’. Dit laatste ras is in Zundert gekweekt door Pierre Lombarts in 1906. Boomkwekerij Lombarts was destijds een van de grotere boomkwekerijen in Zundert.”

Cultuur in de natuur

Voor 2021 had Cultuurlandgoederen weer een mooi cultureel programma samengesteld in de natuur. De Klerk: ”Tijdens de voorbesprekingen met Natuurmonumenten en het Brabants Landschap voelde je het enthousiasme bij iedereen groeien. Maar we waren ook realistisch en hielden er rekening mee dat corona onze plannen kon dwarsbomen. En helaas is dat ook gebeurd. Gelukkig kon het optreden van harmonie St. Cecilia uit Rijsbergen in september op de Pannenhoef wel door gaan. Meer dan honderd bezoekers hebben hiervan genoten!” Stichting Cultuur Landgoederen kijkt enorm uit naar de rest van dit nog prille jaar. De Klerk: “We hopen dat we in het nieuwe jaar weer veel bezoekers kunnen en mogen ontmoeten bij onze activiteiten op één van de bijzondere locaties die onze gemeente rijk is!”

Wil je graag op de hoogte blijven van de activiteiten van Stichting Cultuur Landgoederen stuur dan een e-mail naar info@cultuurlandgoederen.nl. Je ontvangt dan een e-mail als de Stichting een activiteit organiseert.
Of kijk op www.cultuurlandgoederen.nl.