(Bron/foto: gemeente Zundert)

In een reeks bijeenkomsten met de titel ‘Brabant Praat over betaalbare energie’, gaan 200 Brabanders de politiek advies geven over betaalbare energie. Via loting wordt de groep mensen samengesteld. Brabant Praat is een initiatief van de Energieregio West-Brabant: één van de 30 energieregio’s in Nederland. Onze gemeente is onderdeel van de Energieregio West-Brabant. Een grote groep inwoners uit West-Brabant ontvangt rond 25 januari 2022 hiervoor een uitnodiging.
 

Nieuwe energie

Een warm huis, warm water en warm eten vinden we allemaal fijn. In 2050 stopt Nederland met aardgas voor de verwarming, douche of gasfornuis. In plaats daarvan komt duurzame energie. Bijvoorbeeld uit windparken en zonnepanelen. Waar onze warmte vandaan komt, gaat dus de komende jaren veranderen. Daarom vraagt de Energieregio West-Brabant hulp aan inwoners, die overstap zo goed mogelijk gemaakt kan worden.
 

Betaalbaarheid en keuzevrijheid

Voor het advies komen de inwoners één keer bij elkaar. Zij horen wat de plannen zijn in de regio. Het is belangrijk dat de nieuwe warmte betaalbaar blijft. En dat mensen vrij kunnen kiezen tussen de soorten nieuwe warmte. Daarom gaat de regio in gesprek met inwoners.
 

Persoonlijke uitnodiging

Een grote groep willekeurig gekozen huishoudens ontvangt rond 25 januari een uitnodiging. Per adres kan één persoon vanaf 16 jaar zich aanmelden. Alleen inwoners die een uitnodiging hebben ontvangen kunnen zich aanmelden. De Energieregio vindt het belangrijk dat juist ook jongeren meepraten. Uit alle aanmeldingen worden de 200 definitieve deelnemers geloot.

In februari en maart vinden zes bijeenkomsten plaatsen. Tijdens deze bijeenkomsten gaan steeds 30 tot 40 deelnemers één keer met elkaar in gesprek en komen zo tot een advies. De adviezen zijn persoonlijk. En alle adviezen samen vormen een beeld van alle meningen.
 

Burgerforum

Later in het jaar zal Energieregio West-Brabant ook een burgerforum organiseren. Deze mensen komen niet één keer, maar meerdere keren bij elkaar. Zij brengen in het najaar een advies uit over ruimtegebruik en grootschalige opwek, een ander belangrijk onderwerp binnen de energietransitie van de regio.
 

Meer informatie

Meer informatie over de energietransitie in West-Brabant is te vinden op www.energieregiowb.nl. ‘Brabant praat over betaalbare energie’ is vanaf half februari te volgen, via een aparte website (nu nog niet actief): www.brabantpraat.nl.

Vorig artikelUpdate: pilot vitaal buitengebied.
Volgend artikel112NL app