Door: Addo Sprangers.
( Bron: internetbode – Foto: Sonja van Laerhoven)
Het is niet ondenkbeeldig dat Sonja van Laerhoven een dezer dagen bij u aanbelt. Of anders wel één van de andere collectanten die deze week in touw zijn voor de Hersenstichting. Haar motivatie? “Geld voor hersenonderzoek is keihard nodig. Op deze manier draag ik daar graag mijn steentje aan bij.”
In februari 2012 werd bij de nu 44-jarige Sonja van Laerhoven uit Zundert min of meer bij toeval een goedaardige tumor in haar hersenen ontdekt. “Nadat ik bloed had laten prikken, bleken mijn hormonen hogere waarden te vertonen. Hierop moest ik een rsi-scan ondergaan en werd een goedaardige tumor ontdekt naast mijn hypofyse. De hypofyse is het deel in de hersenen dat de werking van een aantal hormoonproducerende klieren, zoals de bijnieren, schildklier, zaadballen en eierstokken, controleert. Daarnaast produceert de hypofyse zelf ook hormonen, zoals het groeihormoon, endorfine (gelukshormoon) en oxytocine (knuffelhormoon). Ik moest een maand later al onder het mes, waarna ook snel een tweede operatie volgde. Heel spannend allemaal, maar alles is gelukkig goed gegaan. Dankzij de medicijnen die ik gebruik heb ik er in het dagelijks leven geen last van. Wel sta ik onder controle.”
Dochter
Het bleef niet bij deze ene ervaring. Door een vreemde speling van het lot namelijk werd twee jaar later ook bij haar toen 7-jarige dochter een goedaardige tumor in de hersenen aangetroffen. “Op precies dezelfde plek als bij mij,” vertelt Sonja van Laerhoven. “Mijn dochter bleef vrij klein voor haar leeftijd. Vanwege mijn medische achtergrond werd daarom ook bij haar een rsi-scan uitgevoerd. En ook bij haar werd een goedaardige tumor ontdekt, al was het een andere soort. Puur toeval, want het is niet erfelijk. Mijn dochter de kreeg de diagnose craniopharyngeoom: rond haar hypofyse. Deze tumor is samen met haar hypofyse zelf verwijderd. De verwijdering van de hypofyse heeft grote gevolgen. Haar hele hormoonhuishouding is overgenomen door medicatie en dat luistert allemaal heel nauw. Dit heeft soms best impact op haar. Nu ze ouder wordt en richting de puberteit, gaat gaan er ook weer dingen spelen waar rekening mee gehouden moet worden. Denk aan bijvoorbeeld alcoholgebruik en het doseren van activiteiten op een dag.
Hypofyse Stichting
Haar hersenaandoening en die van haar dochter maakten dat Sonja van Laerhoven lid werd van de Nederlandse Hypofyse Stichting, een organisatie gericht op het bespreekbaar maken van hypofyseaandoeningen. “Hier heb ik veel informatie kunnen vinden. Ook zijn er bijeenkomsten met lotgenoten en vinden er lezingen door bijvoorbeeld artsen plaats. Heel interessant. Vanuit de Stichting Hypofese kwam ook de oproep om te collecteren.” Dat laatste gebeurt onder de vlag van de Hersenstichting die fungeert als overkoepelende organisatie. Sonja van Laerhoven was meteen voor de collecte te porren. “Door geld in te zamelen voor onderzoek kan ik een bijdrage leveren aan het voorkomen of genezen van hersenaandoeningen. Daarom heb ik mij opgegeven als vrijwilliger en coördineer ik dit jaar voor de allereerste keer, samen met Fons Havermans, de collecte in Zundert, Klein Zundert, Wernhout en Achtmaal. Zelf collecteer ik ook. We zijn met zo’n 25 vrijwilligers. Het mooie is dat de helft van de opbrengst hier ten goede komt aan de Hypofese Stichting. We gaan dus voor een zo hoog mogelijk bedrag, waar we dan volgend jaar weer overheen willen gaan.”
De collecteweek van de Hersenstichting vindt plaats van 31 januari tot en met 5 februari.
Via www.hersenstichting.nl kan ook online worden gedoneerd.