(Bron: internetbode -Foto’s : Sandra Smits)
Door: Addo Sprangers

‘Rijsbergen, ons dorpje’.
Dat is de naam van het zondagochtend gepresenteerde boek dat is uitgebracht door supermarkt PLUS Van Eekelen en is samengesteld door heemkundekring De Drie Heerlijkheden.
De eerste exemplaren mochten in ontvangst genomen worden door drie Bekende Rijsbergenaren: Twan van Duijnhoven, Charles Luijten en Riet Hereijgers.

Dat juist dit drietal op deze manier in de schijnwerpers werd gezet, is volgens Linda Oostvogels van PLUS Van Eekelen geen toeval. “Twan van Duijnhoven heeft, samen met de andere leden van de werkgroep van heemkundekring De Drie Heerlijkheden, enorm veel werk verricht bij het vervaardigen van dit boek. De namen van Charles Luijten en Riet Hereijgers kwamen telkens opnieuw naar boven nadat we inwoners van Rijsbergen ‘random’ vroegen wie in hun ogen veel betekend hebben voor het dorp Rijsbergen. Bij wijze van eerbetoon gunden we hen dus graag de eerste exemplaren van het nieuwe boek.”

Herkenbaar

De reden voor de uitgave van het boek is eenvoudig: PLUS Van Eekelen wilde graag iets leuks doen voor haar klanten. “Maar wel echt iets lokaals, zoals we eerder ook al deden met bijvoorbeeld de uitgave van voetbalplaatjes met spelers van VVR,” vertelt ze. “Uiteindelijk kwamen we via een partner van ons terecht bij het idee om een boek over de historie ons dorp uit te geven, waarbij klanten via hun boodschappen alle 150 bijbehorende plaatjes kunnen sparen. Het concept was ons al bekend. We waren er meteen enthousiast over.” Dat laatste geldt eveneens voor heemkundekring De Drie Heerlijkheden, waar in het voorjaar van 2021 werd aangeklopt voor de invulling van het verzamelboek historische plaatjes. “We hebben meteen ‘ja’ gezegd op dit verzoek en zijn vervolgens in de zomer aan de slag gegaan,” aldus secretaris Twan van Duijnhoven. Met een werkgroep van zes personen werd er een half jaar keihard gewerkt aan de inhoud van het boek, voordat in december de laatste spreekwoordelijke puntjes op de i konden worden gezet. Terugblikkend spreekt Van Duijnhoven van ‘a hell of a job’. “Om het boek te overzichtelijk te kunnen indelen, heeft het bestuur van de heemkundekring in eerste instantie veertig verschillende categorieën benoemd. Denk bijvoorbeeld aan de gildes en opmerkelijke personen, maar ook aan carnaval en de Kennedymars. Na een selectie zijn er uiteindelijk 25 categorieën overgebleven. Je moet immers wel over foto’s van elke categorie beschikken. Bovendien moet je ervoor waken niet teveel met het verre verleden bezig te zijn: het boek moet immers ook voor de jeugd aantrekkelijk zijn. De onderwerpen moeten voor een brede groep herkenbaar zijn.”

Trots

Voor elke categorie is een heldere, informatieve tekst geschreven, al draait volgens Van Duijnhoven niet alles om historie alleen. “Een heel belangrijke vraag was: wat is belangrijk voor Rijsbergen? Dan kom je ook uit op een evenement als de Boerendag. Ook aan het beeldmateriaal hebben we veel aandacht besteed. De plaatjes moeten immers ook een duidelijke verhaallijn hebben.” Over het uiteindelijke resultaat is hij meer dan tevreden. “Het boek is wel iets om trots op te zijn, vind ik.” Die mening is ook Linda Oostvogels toegedaan. “We zijn heel blij met het resultaat. En zeg nou zelf: veel lokaler kan een onderwerp niet zijn. Qua inhoud van het boek is er voor mij een wereld opengegaan. Het is bovendien echt een boek om te bewaren. We hebben ook bewust gekozen voor een harde kaft, zodat het ook een pronkstuk in de boekenkast is.”