raadhuis zundert

(Bron/foto’s : Burgemeester Joyce Vermue)

Lieve inwoners, Beste Zundertenaren,

Terwijl ik, een dikke week geleden, mijn carnavalsjas aantrek voor de ludieke raadsvergadering in het Aopelaand staat het journaal thuis op de achtergrond aan.
De beelden uit Oekraïne maken indruk.
Het is afschuwelijk om te zien hoe vluchtelingen van de ene op de andere dag alles moeten achterlaten. Toch spring ik die avond in de auto. De oprechte zorg over Oekraïne is er niet minder om terwijl we met een flinke glimlach en vrolijke muziek de sleutel overhandigen in het Aopelaand.

Onze carnavalsverenigingen hebben ongelofelijk veel werk verzet. De verschillende scenario’s in afwachting van de maatregelen lagen gereed en op het laatste moment er het maximale uit gehaald. Daar kan ik alleen maar trots op zijn en daarom heb ik namens het gemeentebestuur een ‘Zundertse opsteker’ opgespeld bij de raden van elf in het Banaonblussersrijk, de Gouwe Stad, Zaantaozelaant en het Aopelaand.

Ik weet niet hoe het u vergaat?
De verschillen tussen blijdschap en oprechte zorg zijn deze dagen groot. En één ding staat wat mij betreft vast. Ze mogen er allebei zijn. Blijdschap vanwege de versoepelingen, maar ook zorg die ik diverse inwoners nog steeds hoor uitspreken over hun gezondheid. Trots op onze verenigingen en ondernemers. Op hun veerkracht. Maar ook de zorg over het drama dat zich in Oekraïne voltrekt.

Alhoewel we de ernst van het leven even los laten met carnaval vergeten we niet wat er in de wereld om ons heen gebeurt. Dat is mij wel duidelijk geworden de afgelopen week.
Vele inwoners hebben contact opgenomen met de gemeente met ideeën over opvanglocaties voor Oekraïners. Soms door zelf hun huis of locatie ter beschikking te stellen. Anderen zamelen goederen of geld in. Er wordt in ieder geval volop meegedacht. Het laat maar weer eens zien hoe betrokken en zorgzaam onze gemeenschap is. Al eerder heeft Zundert zich bereid getoond om voor een periode van twee jaar, onder voorwaarden, statushouders een plaats te bieden op locatie de Krabbebossen.
Deze mogelijkheid is er nog steeds en ook daarover vinden nog gesprekken in de regio plaats. De opgave die we al hadden om vluchtelingen, van waar ook ter wereld, een plaats te bieden is er niet minder om.

Wilt u Oekraïense vluchtelingen een slaapplaats aanbieden?
Laat het ons weten door een e-mail te sturen naar gemeente@zundert.nl of bel naar 076 – 599 56 00.
Dan kijken we samen verder hoe we hierbij kunnen ondersteunen. Op www.zundert.nl vindt u meer informatie.
De gemeente brengt deze dagen in kaart wat geschikte opvanglocaties kunnen zijn. Dit stemmen we vervolgens af in de regio. Want alle veiligheidsregio’s hebben via de Rijksoverheid de opdracht gekregen om binnen 2 weken 1.000 opvangplekken te organiseren voor Oekraïense vluchtelingen.
De inval door Rusland in Oekraïne doet ons indringend beseffen hoe waardevol het is dat wij in Nederland in een democratie leven. U kunt zelf kiezen wie u vertegenwoordigt in het bestuur van onze gemeente. Door naar de stembus te gaan heeft u invloed op het beleid van de gemeente Zundert. Dat is een groot goed.
Over een week zijn het gemeenteraadsverkiezingen. U kunt stemmen op 14, 15 en 16 maart. Ik wil u dan ook oproepen om gebruik te maken van uw stemrecht en samen met een zo groot mogelijke opkomst onze democratie te vieren!

Joyce Vermue
Burgemeester van Zundert