(Bron/foto: gemeente Zundert)

De gemeente Zundert maakt vandaag, 22 maart, bekend dat ze een opvanglocatie voor 50 Oekraïense vluchtelingen opent aan de Laguitensebaan 45b in Rijsbergen. Deze locatie bestaat uit 12 appartementen. De planning is om de locatie begin april klaar te hebben.

Waarom deze woningen?

Veel inwoners uit Oekraïne zijn op de vlucht, en we verwachten dat er ook vluchtelingen naar onze gemeente komen. Gemeente Zundert wil de vluchtelingen opvangen en stelt daarom deze locatie beschikbaar. De locatie bestaat uit 12 appartementen en is een voormalige locatie van Amarant. We verwachten dat we vooral vrouwen, kinderen en kwetsbaren opvangen. Het is een tijdelijke opvang. Omwonenden zijn vandaag per brief geïnformeerd.

Deze opvang is onderdeel van het grotere vraagstuk naar opvanglocaties in de regio. Alle veiligheidsregio’s hebben van de Rijksoverheid de opdracht gekregen om 2.000 opvangplekken te organiseren voor Oekraïense vluchtelingen. In totaal gaat het om 25.000 opvangplekken in heel Nederland.

We bereiden nu de opening voor

Onze eerste aandacht gaat er nu naar uit om de locatie gereed te maken voor opvang. Dit betekent dat de belangrijkste voorzieningen zoals bed, bad, toilet en keuken beschikbaar zijn. We willen de locatie begin april klaar hebben. We verwachten dat we de eerste vluchtelingen kort daarna kunnen verwelkomen.

Parallel hieraan werken we nu ook aan de begeleiding en ondersteuning voor de langere termijn. Denk hierbij aan onderwijs, dagbesteding en vervoer.

Wij waarderen alle steunbetuigingen en initiatieven van inwoners

Het is hartverwarmend. Zo hebben we hulp aangeboden gekregen voor de inrichting van de opvanglocatie. Daarnaast ondersteunen wij de inzamelingsactie van familie Alhasan door het pand aan de Bredaseweg 2 in Zundert als opslaglocatie aan te bieden.

We kunnen ons voorstellen dat andere inwoners of organisaties ook willen helpen. Meld uw idee of vraag via gemeente@zundert.nl. Daarnaast vragen wij u om niet naar de opvanglocatie te komen en straks de rust van de mensen daar te respecteren.

Blijf op de hoogte

De ontwikkelingen over Oekraïne volgen zich in een razend tempo op en ook wij hebben nog niet op alle vragen een antwoord. We weten bijvoorbeeld nog niet precies wanneer de vluchtelingen uit Oekraïne komen; met hoeveel tegelijk; hoelang ze blijven; en wie er precies komen. We houden daarom iedereen op de hoogte van het nieuws over onze hulp aan Oekraïne. Dit doen wij via de webpagina www.zundert.nl/oekraine, onze social media kanalen en de gemeentelijke pagina in De Zundertse Bode.