(Bron: internetbode – Foto: Getty images/Stockphoto)
Door: Monique Jansen

Fruittelers mochten de komende nachten rekening houden met vorst.Vrijdag tot en met zondag kan het regionaal 2 tot 4 graden vriezen en daarbij kan onbeschermde fruitbloesem schade oplopen.

Komende nacht kan de temperatuur in het midden en oosten lokaal net onder het vriespunt dalen, maar de nachten daarna verlopen helderder en daardoor ook kouder. In de periode van vrijdag tot en met zondag zal het op uitgebreide schaal tot vorst komen. Op veel plaatsen daalt de temperatuur naar -2 of -3 graden. Plaatselijk kan de temperatuur beneden -4 graden dalen en aan de grond is het nog enkele graden kouder.

Door het zonnige en zachte weer van de afgelopen tijd hebben vooral kersen en pruimen al bloesem. Appels en peren lopen wat minder gevaar. Fruittelers met bloeiende fruitbomen krijgen dus te maken met extra drukke dagen. Door de bloesem met water te besproeien kan de temperatuur tot net onder het vriespunt dalen, maar kan voorkomen worden dat de temperatuur veel verder daalt en de bloesem kapotvriest.