(Bron: internetbode – Foto: Charles Luijten)
Door: Charles Luijten

Na tientallen jaren staat de kapel van buurtschap De Kruispad nog altijd in volle glorie op haar vertrouwde plek. De buurtbewoners willen dat graag zo houden en daarom kreeg de kapel een grote onderhoudsbeurt.

De buurtkapel, daterend van de jaren ’40 in de vorige eeuw en waar jaren terug in de maand mei iedere avond het rozenhoedje werd gebeden, heeft een stevige opknapbeurt ondergaan. Het gebouwtje was er aan toe. Dakdekker Corné Damen heeft het rieten dak voor eigen rekening compleet door een nieuw vervangen. De muren werden ook onder handen genomen en zien er weer hagelwit uit. Al het werk werd door vrijwilligers uit eigen buurt gedaan. “Wij willen onze buurtkapel absoluut niet verwaarlozen. Daarvoor gaan we te trots op het bezit ervan,” zegt Rie Dekkers.

Anno 2022

Het is nu mei, de maand die binnen de katholieke geloofsgemeenschap wordt aangeduid als de Mariamaand. De kapel van buurtschap de Kruispad is toegewijd aan Onze Lieve Vrouw van Altijd Durende Bijstand. Buurtbewoners handhaven ook anno 2022 de traditie om er in mei het rozenhoedje te bidden, al gebeurt dat niet zoals voorheen iedere avond. Meestal is dat het geval op de tweede zondag van deze maand en in plaats van ’s avonds gebeurt dat dan om 13.00 uur. De bijeenkomst wordt telkens afgesloten met het zingen van een Marialied.

Route

De Bavoparochie in Rijsbergen telt elf veldkapellen die destijds op initiatief van pastoor Christiaan Verbunt in de buitenbuurten van het dorp werden gebouwd. Er bestaat een boekwerkje van waarin de zogeheten Kapelletjesroute is opgenomen, zodat de kapellen kunnen worden bezocht.