(Bron: internetbode – Foto: Addo Sprangers)
Door: Addo Sprangers

Molens door heel het land openen dit weekend hun deuren tijdens de Nationale Molendagen op 14 en 15 mei. Molenaars en molengidsen staan overal te popelen om hun bezoekers van alles te vertellen en veel te laten zien van dit oer-Hollandse levende monument. Bovendien worden bij een groot aantal plaatsen feestelijke activiteiten georganiseerd. 

Nederland heeft molens in allerlei soorten en maten én functies. Van kleine ‘spinnenkoppen’ tot grote stellingmolens, houten standerd- en wipmolens, achtkante grondzeilers en ronde stenen molens enzovoort. Dat molens graan kunnen malen en water kunnen verplaatsen is algemeen bekend. Maar molens malen ook mosterd en zelfs krijt, kunnen olie slaan en hout zagen. Elke molen is uniek en heeft zijn eigen verhaal. Tijdens de Nationale Molendagen delen al deze liefhebbers graag hun passie en wordt een oproep gedaan aan andere enthousiastelingen.

Welke molens zijn open?
Nationale Molendag is een evenement dat niet veel moleneigenaren willen missen. Op de site www.nationalemolendag.nl zijn de bijzonderheden en de openingstijden van alle deelnemende molens te vinden. In Zundert is De Akkermolen aan de Akkermolenweg geopend. Kijk voor de exacte openingstijden op de website.