Foto: Afgevaardigden van de koren maken onder toeziend oog van pastoor Hans van Geel hun entree in de Sint Bavokerk.

(Bron: internetbode – Foto: Charles Luijten)
Door: Charles Luijten

Met zijn 31ste editie valt het doek voor het Nationaal Jongerenkorenfestival. Tot spijt van velen.

Opnieuw raakt Rijsbergen een evenement dat van kaliber kwijt. Zaterdag werd daar voor 31ste en tevens de laatste keer het Nationaal Jongerenkorenfestival gehouden, waarbij de Nederlandse titel naar Corbulo ging uit Wateringen. De publieksprijs was voor het Nijmeegse Jokolo.

Begrip

De jongelui van de acht deelnemende koren betreuren het dat de stekker uit het evenement wordt getrokken, maar hebben begrip voor het door de organisatie genomen besluit. Financieel was het Nationaal Jongerenkorenfestival niet langer een haalbare kaart door terugloop van het aantal deelnemende koren, dalende inkomsten en ieder jaar hoger uitvallende kosten. De belangstelling voor deelname was voorheen zelfs zo groot dat er toen nog een A- en B-competitie gehouden werd. De pandemie heeft menig jongerenkoor echter van het toneel doen verdwijnen. 

Trots

De bekendmaking van de winnaar en het feest dat daar in gemeenschapshuis Koutershof op volgde werd voorafgegaan door een luchtige eucharistieviering, muzikaal verzorgd door Belcanto uit Wernhout. Het koor liet in Rijsbergen een mooi visitekaartje achter. Pastoor Hans van Geel was volledig in zijn element.“ Hier staat een trotse pastoor voor een geweldige groep jongens en meiden. Ik vind het heel jammer dat het vandaag de laatste keer is,” zei van Geel. De parochianen van Sint Bavo die de dienst van 19.00 uur met als thema ‘Ga je mee op reis?’ aan zich voorbij lieten gaan, kunnen daar nu spijt van hebben.