(Bron: internetbode – Foto: breda vandaag)
Door: Bregje Kop

Buschauffeurs van Arriva gaan aanstaande woensdag staken voor een betere cao. Daardoor rijden er die dag in de regio Breda/Moerdijk minder tot geen bussen. De chauffeurs leggen het werk neer, omdat ze de sector aantrekkelijker willen maken. “De chauffeurs gaan door tot ze dat voor elkaar krijgen.”

Met de stakingen willen de chauffeurs onder meer een hogere beloning afdwingen om zo meer jonge chauffeurs te trekken. Marijn van der Gaag, bestuurder FNV Streekvervoer: “Door slechte beloning komen er te weinig nieuwe, jonge collega’s bij en de werkdruk is al jarenlang zo hoog dat het ziekteverzuim op sommige plekken 25 procent is. Daar moeten de werkgevers zich echt harder voor gaan inzetten.”

De nieuwe cao moet, wat de chauffeurs betreft, gaan gelden met terugwerkende kracht van 1 juli 2021 tot en met 31 december 2022. In het streekvervoer werken in totaal zo’n 13.000 mensen.

Estafettestakingen 

De stakingen zijn onderdeel van de eerder aangekondigde estafettestakingen. Vanaf morgen wordt er twaalf dagen lang bijna iedere dag op meerdere plekken gestaakt in het streekvervoer. Daarmee worden de estafettestakingen die twee weken geleden begonnen geïntensiveerd. Dinsdag wordt er ‘afgetrapt’ in Lelystad, Harderwijk, Dronten, Emmeloord, Zwartsluis en Den Bosch.