(Bron/foto: Zundert Breed)

Zondag 3 juli wordt voor de 3e keer Tuin toer Zundert georganiseerd. Dit jaar stellen 5 tuinen en 1 kwekerij hun tuin open voor het publiek. Na het succes van de voorgaande jaren zijn tuinliefhebbers dit jaar ook weer welkom van 10.00 uur tot 17.00 uur om de onderstaande tuinen gratis te bezoeken.

Tuin Klein Ebeky, Moersebaan 22 Klein Zundert

Te midden van de landgoederen de Moeren, Wallsteijn, Buisse Heide en natuurgebied De Reten, ligt onze tuin Klein Ebeky. Ook dit jaar biedt onze tuin weer volop nieuwe verrassingen.

De tuin kenmerkt zich door een besloten deel rondom het huis met een sterke haagstructuur en daarbinnen bloemrijke borders, boomgaard en kweektuin. Buiten de hagen richt de tuin zich het omringende landschap, met een balans tussen weelderiage, kleurrijke borders en natuurlijke bloem- en grasweides. Hierdoor is de tuin een walhalla voor de wel 15 verschillende vlindersoorten. In de tuin zijn meer dan 250 soorten vaste planten aanwezig, waarvan de meeste voorzien zijn van een naambordje.

Tuin van Johan en Corrie Braspenning, Vossenbergstraat 5 Klein-Zundert

De langgevelboerderij is gebouwd in 1941 en is een gemeentelijk monument. In het midden van de tuin staat een rij van 21 beuken die vallen onder de Bomenverordening Zundert en dus nooit gerooid mogen worden. Vroeger was dit een appelboomgaard. In de loop der jaren is het uitgegroeid tot een mooie boerderijtuin van 3.000 m2 met een groot gazon en daar omheen borders met een grote diversiteit aan planten. Een fijne tuin waar het zowel in de zon als in de schaduw goed toeven is. Er is ook een fruittuin met diverse bessen, appels, peren, bramen en frambozen. Ook is er een schapenwei.

Tuin van Ton en Rina Martens, Boomkensevaart 5 Rijsbergen

De landschapstuin van Ton en Rina is een stukje natuurgebied in de achtertuin. Het perceel is 7000 m2. De tuin werd aangelegd in 2006. Een tuin met inheemse bomen en beukenhagen, een vijver van 200 m2, een wilde bloemenslootje, boomgaard, moestuin, een weiland met strook 1 jarige bloemen en scharrelen gezellig wat kippen rond.

Low Gardens, Maalbergenstraat 26 Wernhout

Lowgardens is een sfeervolle, inspirerende “PlantenBoetiek” van veelal exclusieve en zeldzame soorten met sierwaarde en vaak ook gebruikswaarde zoals eetbaar, medicinaal, insectenlokkers, vogellokkers en meer… Bijzondere, moeilijk te vermeerderen, bruikbare en klimaat-adaptieve soorten zijn een belangrijk onderdeel van het sortiment.

Prachtige kleuren, vormen en geuren strelen al uw zintuigen bij het binnenkomen. Al wandelend door deze “snoepwinkel van planten” wordt u door middel van leerzame informatieborden geïnformeerd over desbetreffende planten, die te koop aangeboden worden in diverse potmaten en in reële prijzen.

In de tuin kan je heerlijk ontspannen en genieten van alle rust. Het centrale tuinpaadje leidt je langs het eenvoudige theehuisje met kleine zitplaatsen waar meteen enkele zintuigen aangenaam geprikkeld worden. De verrassende aanplanting is gebaseerd op (voornamelijk) bomen en planten met bruikbare doeleinden en een energieke werking. Aangename zithoeken nodigen uit voor kruidenthee, -koffie en plantaardige huisgemaakte lekkernijen zoals “ het botanisch gebakje van het seizoen” met ingrediënten uit eigen kwekerij en moestuin.

Tuin van Kees en Corrie van Aert, Achtmaalseweg 138 Zundert

Rondom een voormalig agrarisch bedrijf ligt een in gedeelte naar eigen inzicht aangelegde tuin met veel verschillende vaste planten waaronder Salvia, Iris en Buddleya. In het verleden was het een fruitbedrijf waar nu nog hobbymatig geteeld worden waaronder een 10 tal appelrassen en diverse pruimen en perenrassen. Deze worden van eind juni tot eind okt geoogst. Er is ook een kasje en een moestuin. De tuin is niet perfect maar wel heel gezellig.

Tuin de Geesthof, Achtmaalseweg 139 Achtmaalseweg

Tuin van 0,5 ha. Uitgestrekt gazon met rondom een verzameling van 800 niet alledaagse bomen, struiken en vaste planten. Collectie van een 40 tal, vooral speciale Buddleja soorten. Ook staan er door de tuin verspreid een 50 tal salvia soorten, onder de bomen diverse schaduwplanten, en diverse borders op kleur. Een variëtiet aan planten die je maar weinig tegenkomt.

Alle planten zijn voorzien van naamplaatje.