(Bron/foto: Buurtpreventie Zundert)


Veel Nederlanders hebben het afgelopen jaar onbewust hun huis bewaakt doordat
ze veel thuis waren. Nu we deze zomer weer op pad gaan, valt die ‘beveiliging’
plotseling weg.

Ga je deze zomer een dagje weg of op vakantie?
Wees dan extra alert en doe goed je deur op slot, je ramen dicht en een lichtje aan. Doe alsof je thuis bent,
ongeacht of je kort of lang weggaat.
Laat koffiekopjes staan, zorg voor een bewoonde indruk door automatische verlichting. Denk ook aan het tuinhek en de schuur!


Hoe voorkomt u dat u slachtoffers wordt?
Gelukkig kunt u daar zelf veel aan doen. Immers, de gelegenheid maakt de dief!
Op de website https://www.maakhetzeniettemakkelijk.nl/woninginbraak vindt tips en filmpjes die u op weg helpen. Laat ook uw buren een oogje in het zeil houden en helpen om uw woning een bewoonde indruk te geven.
Ook de mensen van de buurt die in de ‘BPZ WhatsAppgroepen’ zitten kunnen helpen om verdachte situatie die u niet vertrouwt te melden. Dit kan in de WhatsAppgroep gemeld worden met zoveel mogelijk signalementen die daar vermeld mogen worden. (Buurtpreventie – WhatsAppers en Buurtpreventisten)


Wat doet de politie?
De politie geeft voorlichting en waarschuwt wijkbewoners die hun ramen of deuren niet goed afsluiten. Maar vooral zet de politie krachtig in op het arresteren van inbrekers. Liefst op heterdaad. Daarvoor werkt zij veel samen met burgers en zet onder meer Burgernet in.
Ook geeft de politie nazorg aan slachtoffers van woninginbraak. En uiteraard spoort de politie inbrekers op die niet op heterdaad worden gepakt.


112 daar vang je boeven mee’
112 is niet alleen voor gevallen van leven en dood, maar ook om boeven op heterdaad te arresteren.
Ziet u iets verdachts in uw omgeving? Een vreemde auto, vreemde personen of een andere situatie die u niet vertrouwd? Noteer dan zoveel mogelijk details (kentekens en signalementen) en bel direct de politie op 112.
Dan zal de politie, zo snel als mogelijk is, naar de plek deze onheils gaan en is de kans groter dat agenten de verdachte direct kunnen aanhouden.


Pas op voor insluipers
In de zomer is het vaak warm. Open ramen en deuren zorgen dan voor verkoeling. Een inbreker weet dat ook. Hij ziet zijn kans, sluipt uw huis binnen en slaat toe.


Pas daarvoor op