(Bron: Buurtpreventie – Foto: Zundert Breed)

“Dankzij” Corona hebben we zoals zoveel Nederlanders afgelopen 2 jaar onbewust ons huis bewaakt doordat we veel thuis waren. Nu we weer regelmatig op pad gaan, valt die ‘beveiliging’ plotseling weg.

Zo ook het aanstaande weekend tijdens het Bloemencorso. Inwoners van onze gemeente zijn massaal van huis, een walhalla voor de inbreker want hij weet dat ook. Ziet zijn kans, sluipt uw huis binnen en slaat toe. Geef ze geen kans. Dat kunt u doen door ramen en deuren goed gesloten te houden. Doe alsof u thuis bent en laat een lampje branden. Een automatisch werkende buitenlamp werkt daarbij ook uitstekend. Denk daarbij ook aan uw garage en/of schuur maar vergeet ook het tuinhek niet.

Uiteraard geldt dat niet alleen tijdens bloemencorso zoals we dit al eerder in de media hebben gebracht. Het is beter altijd alert te zijn. Juli en Augustus zijn bij uitstek de maanden waarin de meeste mensen op vakantie gaan. Deze maanden zijn echter ook de maanden met de meeste inbraken. Woningen waar de post ophoopt, waar dag en nacht de gordijnen gesloten zijn of waar ’s avonds nooit een lamp brandt zijn woningen die extra opvallen bij inbrekers. Ook het ontbreken van een auto op de oprit voor een bepaalde tijd is een indirecte indicator voor een inbreker.

Ook goed te weten dat het merendeel van woninginbraken overdag tussen 06:00 en 18:00 uur plaatsvindt op een doordeweekse dag, in plaats van in het weekend. Inbrekers gaan ervan uit dat woningen juist dan waarschijnlijk onbemand zijn, omdat de bewoners aan het werk of op school zijn. Het is daarom belangrijk dat uw woning er niet leeg of onbewoond uitziet, ook al is dat het wel. Camerabeveiliging is het meest effectieve afschrikmiddel voor inbrekers, gevolgd door het geluid van een blaffende hond. Daarna volgen een televisie die aanstaat en een auto op de oprit.

Dan nog een ander tip. Leg geen waardevolle spullen in het zicht, vooral in kamers op de begane grond.

Ook mensen die in de WhatsApp-groepen van buurtpreventie zitten kunnen helpen door verdachte situaties die men niet vertrouwt te melden. Dit kan gemeld worden met zoveel mogelijk signalementen die daar vermeld mogen worden. Op de website buurtpreventiezundert.nl kunt u zien wat wel en niet mag.

En we blijven het zeggen: Bel bij een verdachte situatie altijd 112!

Wij wensen u een veilig maar vooral gezellig bloemencorso toe!