Beeld van de straat in 1992. Een jaar eerder bevond zich rechts nog de houtwal. (Foto: Charles Luijten)

(Bron: internetbode – Foto: Charles Luijten)
Door: Charles Luijten

Als alle voorspellingen uitkomen, dan moet het zondag 11 september één geweldig feest worden in de Pastoor van Oosterhoutstraat, de vroegere Sportparkstraat die vóór de komst van een voetbalveld en een paardenwei in de volksmond nog als Knijnestraat werd aangeduid.

Er is die bewuste zondag een reünie waarvoor zich nu reeds meer dan honderd personen – bewoners en oud-bewoners – hebben aangemeld bij het organiserende comité waarvan Adri Verschuren en Theo van Rijckevorsel deel uit maken. Met het tweetal hebben we een babbel over een stukje geschiedenis van de hiervoor genoemde ‘Knijnestraat’. 

Zonder vergunning

Het is één van de oudste straten van Rijsbergen, in de vijftiger jaren niet verhard. Daar kwam verandering in toen Jaan Bogers lid van de gemeenteraad werd. De straat waarin je bij stoffig weer geen hand voor ogen zag, telde niet meer dan vijf huizen. Dat aantal is thans naar 38 woningen gegroeid. “Toke Mathijssen-Bogers is nu de enige nog in de straat die er geboren werd,” zegt Van Rijckevorsel. Ze is echter niet de oudste bewoner van de straat. Dat is Jeanne Jacobs-Peemen die er een aantal jaren geleden is komen wonen. Haar huis staat op de grond waar lange tijd een dikke, 200 meter lange houtwal te vinden was die in 1991 in nachtelijke uren stiekem en zonder vergunning werd omgekapt. ”De hele straat stond ervan op z’n kop,” vertelt Adri Verschueren met een lach. “Met name Frans Elst die zó kwaad was dat hij het gemeentehuis op die bewuste zaterdag 23 maart wel had willen afstoken.” 

Sportactiviteiten

“Het is om de dooie dood geen dode straat,” laat Verschueren zich ontvallen. Er kwam namelijk een terrein waarop door VVR werd gevoetbald en waar paardenconcoursen en andere sportactiviteiten plaatsvonden. Er kon gezwommen bij café De Kwinkslag. De straat kreeg hierdoor in 1949 de naam Sportparkstraat. Ze bracht in Jacques Hanegraaf een Nederlands wielerkampioen voort. ”Aangezien dit allemaal verleden tijd was geworden, werd de straat vernoemd naar pastoorke Van Oosterhout,’ zegt Theo van Rijckevorsel. Hij voegt eraan toe dat een destijds in de straat gevestigd autobedrijf en een grond- en sloopbedrijf naar elders verkasten.

Sfeer

De bewoners van de Pastoor van Oosterhoutstraat kunnen het met elkaar uitstekend vinden. Met carnaval wordt de straat compleet versierd, zodanig dat meer dan eens de straatprijs in handen kwam. Het voornemen is om er zondag 11 september een gezellige boel van te maken. De bewoners kijken er reikhalzend naar uit. De reünie wordt vanaf 14.00 uur gehouden bij het ludieke café De Kwinkslag van wijlen Rietje Snellen, een bekendheid in het dorp.