Foto: Secretaris Twan van Duijnhoven (links) en voorzitter Toon van den Berg (rechts)
(Bron: internetbode – Foto: Addo Sprangers)
Door: Addo Sprangers
Benieuwd naar wat heemkundekring De Drie Heerlijkheden allemaal in huis heeft? De Open Dag komende zondag van 10.00 uur tot 16.00 uur is hét moment om dat te ontdekken. Toon van den Berg en Twan van Duijnhoven, respectievelijk voorzitter en secretaris van het bestuur van de heemkundekring, lichten alvast een tipje van de sluier op.
Jarenlang had heemkundekring De Drie Heerlijkheden onderdak in het voormalige gemeentehuis van Rijsbergen, waar zij de ruimte moest delen met cultuurhistorisch centrum De Weeghreyse. Sinds het voorjaar van 2020 echter is de heemkundekring neergestreken in De Karkooi aan de Tiggeltsebergstraat 3 in Rijsbergen. Tot groot genoegen van Van den Berg en Van Duijnhoven. “De combinatie met De Karkooi, museum van Boerendag Rijsbergen, is fantastisch. De Karkooi straalt het verleden uit. Het is heel inspirerend om in een dergelijke historische entourage te zitten. De vrijwilligers van de heemkundekring hebben nu zó veel meer plezier.”
Archief
Bovendien heeft de verhuizing ook in praktisch opzicht meer dan positief uitgepakt. “Voor de allereerste keer kunnen we al ons materiaal uitstallen en hebben we een goed toegankelijk archief,” aldus Toon van den Berg. “Voorheen hadden we niet echt een eigen plek en was ons materiaal verspreid over verschillende locaties. Dat is nu gelukkig achter de rug.” Hij laat het archief zijn, waar keurig geordend tal van informatie is te vinden over het verleden van Achtmaal, Klein Zundert, Rijsbergen, Wernhout en Zundert. “Al ben je nooit helemaal klaar met archiveren,” weet Twan van Duijnhoven. “Er komt elke keer weer wat bij. Regelmatig ontvangen we schoenendozen vol met notulen en bidprentjes. Soms zelfs hele verenigingsarchieven. Daar zijn we ook blij mee. Nog te vaak wordt van alles maar lukraak weggegooid en dan gaat belangrijke informatie verloren.”
Ontsluiting
Heemkundekring De Drie Heerlijkheden probeert zoveel mogelijk historische informatie te delen. Digitale ontsluiting is hierbij een belangrijk hulpmiddel. “Sinds kort hebben we tal van bidprentjes online staan,” vertelt Toon van den Berg. “Op die manier wordt ook zichtbaar dat we historisch materiaal op een goede manier bewaren. Momenteel zijn we bezig met de digitale ontsluiting van het Nieuwsblad voor Rijsbergen, dat is uitgegeven van 10 oktober 1984 tot en met 22 augustus 1990. Als we groen licht krijgen, zijn alle edities straks via onze website te bekijken. Iets dergelijks hopen we ook te kunnen doen met oude klassenfoto’s en dergelijke. Daarnaast moet straks online te vinden zijn wat er allemaal valt te ontdekken in ons archief en in onze bibliotheek. Al zal dat allemaal stapsgewijs moeten gebeuren. Met projecten die we nu starten, zijn we vermoedelijk over tien jaar nog niet klaar.”
Toekomst
De heemkundekring denkt bovendien nog verder vooruit. Heeft zij tot nu toe voornamelijk te maken gehad met fysieke archieven, veel materiaal tegenwoordig wordt digitaal opgeslagen. Of het nu gaat om notulen, podcasts, foto’s of filmpjes. De omvang daarvan is bovendien enorm. “Dat is toch wel een dingetje,” aldus Twan van Duijnhoven. “En wat gaat er gebeuren met bestaande archieven? Bijvoorbeeld van schutterijen die ter ziele zijn gegaan? Daar zijn we nu al mee bezig.” Wie meer wil weten over de activiteiten van de heemkundekring, kan zoals gezegd komende zondag in De Karkooi terecht tijdens de open Dag. Leden van de werkgroepen Genealogie, Redactie, Dialecten en Digitalisering zitten klaar om hun verhaal te doen. Bovendien is er een boekenbeurs waar dubbele boeken en tijdschriften voor een schappelijke prijs worden verkocht. Surf voor meer informatie naar www.dedrieheerlijkheden.nl.