(Bron: internetbode – Foto: Sandra Smits)
Door: Addo Sprangers

 Actieve én passieve sportliefhebbers kunnen hun hart weer ophalen komende zaterdag. Dan wordt namelijk de 33ste editie van de jaarlijkse Bavoloop gehouden. Martijn Nooren, secretaris van de organiserende Stichting Bavoloop én lid van de wedstrijdcommissie, blikt terug en kijkt alvast vooruit.

Normaal gesproken wordt de Bavoloop steevast in de maand juni gehouden. De stratenloop stond dan ook geprogrammeerd op zaterdag 18 juni. De extreem hoge temperaturen die voor die dag werden voorspeld echter noopten de organisatie tot het nemen van een drastisch besluit: de Bavoloop werd afgeblazen. Volgens de Stichting Bavoloop was het onverantwoord om deelnemers en vrijwilligers bloot te stellen aan de te verwachten extreme hitte. “Daar waren we het snel over eens,” aldus Martijn Nooren. “We moesten vervolgens snel schakelen. Voor de dag zelf dienden natuurlijk alle vrijwilligers te worden afgemeld. We zijn daarnaast meteen ook gaan kijken wat er dit jaar nog mogelijk was qua datum. Zo heb je onder meer te maken met concurrentie van andere loopevenementen en is de loopkalender redelijk vol. Bovendien komt er nóg iets belangrijks bij kijken: wie is er binnen ons team allemaal beschikbaar? Onze vrijwilligers plannen de vakanties namelijk rondom de Bavoloop in juni. Op het moment dat het evenement wordt verschoven, moet je er wel zeker van zijn dat je over voldoende mankracht beschikt.”

Inschrijvingen

Dat laatste blijkt komende zaterdag gelukkig het geval, al was het voor de Stichting Bavoloop niet de enige reden om te kiezen voor de datum 24 september. “We zitten mooi in de aanloop naar de Bredase Singelloop die een week later wordt gehouden en waar veel renners voor trainen. Daarnaast zitten we niet in het vaarwater van andere loopevenementen in de omgeving, zoals De Tien van ’t Aogje en de Van Oers Marathon Brabant Etten-Leur op 30 oktober. Bovendien is er in september vaak sprake van een redelijke nazomer. Een datum nog meer naar oktober zagen we niet zitten, ook omdat het dan al vroeger donker wordt.” De verlate uitgave van de Bavoloop dit jaar betekent wel dat er waarschijnlijk wat meer moeite moet worden gedaan om aan het gewenste aantal inschrijvingen te komen, verwacht Martijn Nooren. “Al scheelt het dat de Bavoloop in Rijsbergen een begrip is. Ik denk dat we toch wel rond de 400 à 500 inschrijvingen zullen uitkomen.” Het afblazen van de Bavoloop in juni betekende ook dat het beoogde Feestweekend, waarvoor Stichting Bavoloop de krachten had gebundeld met Harmonie Sint Cecilia en de Rijsbergse horeca, deels in het water viel. “Wat ons betreft pakken we dat initiatief volgend jaar gewoon weer op,” zegt Martijn Nooren. “Het versterkt elkaar alleen maar. Het dorp loopt massaal uit als er meer te doen is dan slechts één individueel onderdeel. Al zijn we blij dat we ons als Bavoloop komende zaterdag toch nog kunnen laten zien. Het houdt iedereen enthousiast. Bovendien moet je als evenement zichtbaar blijven voor de lopers en sponsoren. Voor het publiek betekent de verlate Bavoloop alleen maar een extra feestje.” 

Sint Bavoloop, zaterdag 24 september. Programma: 16.00 uur Kidsrun, 17.00 uur 2,9 km en 5 km, 18.00 uur 10 km. Surf voor meer informatie naar www.bavoloop.nl.